68% французів хочуть відставки уряду після прийняття пенсійної реформи в обхід парламенту

Понеділок, 20 березня 2023, 08:57

Приблизно 7 із 10 опитаних французів хочуть, щоб голосування за довіру чинному уряду після затвердження непопулярної пенсійної реформи завершилося його відставкою.

Про це повідомляє BFMTV, пише "Європейська правда".

За результатами дослідження Elabe, 68% опитаних хочуть, щоби депутати зібрали достатньо голосів для недовіри уряду Елізабет Борн після того, як він підтримав пропозицію президента Еммануеля Макрона задіяти конституційну спецпроцедурудля затвердження пенсійної реформи в обхід парламенту. 

У Франції за добу затримали майже 170 учасників заворушень на протестах проти пенсійної реформи

Серед тих, хто хоче відставки уряду - і 51% тих виборців, які голосували за Еммануеля Макрона у другому турі президентських виборів. 

Підтримка відставки уряду висока серед усіх вікових груп та професій, хоча цифри і різняться.

Як відомо, 20 березня депутати Нацасамблеї - нижньої палати парламенту - мають голосувати за довіру уряду після того, як там погодилися з ідеєю Макрона задіяти спецпроцедуру в обхід парламенту для ухвалення пенсійної реформи, застосувавши статтю 49.3 з Конституції, оскільки були сумніви, що голосів у Національній асамблеї все ж вистачить.

Ця процедура також передбачає, що депутати голосують за висловлення недовіри уряду, що має відбутися у понеділок. 

У Франції третій день поспіль сутички поліції та протестувальників через пенсійну реформу Макрона

За прогнозами станом на вечір понеділка готовими голосувати за недовіру уряду був 261 депутат, тоді як потрібно 287 голосів. Вирішальними можуть стати голоси правих "Республіканців", які у своїй політичній програмі також мали плани пенсійної реформи. 

Детально на цю тему читайте у статті - Макрон йде на загострення: як заради пенсійної реформи Франція увійшла в політичну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.