Румунія хоче прискорити перехід на євро – на три роки раніше від запланованого

Понеділок, 20 березня 2023, 09:44

Уряд Румунії прагне запровадити євро до 2026 року, набагато раніше, ніж поточний план приєднатися до єврозони у 2029 році.

Про це заявив міністр фінансів Адріан Качіу, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

За словами міністра, для досягнення цієї мети необхідно повністю виконати Національний план відновлення та стійкості (NRRP).

У Хорватії – "бум" нелегальних банкнот після вступу в єврозону

"План приєднання до єврозони має горизонт 2029 року. Ми його дотримуємося. Але я хочу, щоб це був 2026 рік. Для цього ми всі повинні докласти зусиль, проштовхнути реформи, передбачені NRRP, і виконати національний план на 100%", - сказав він.

Країни ЄС, які бажають перейти на євро, повинні досягти високого ступеня стійкої економічної конвергенції. Критерії конвергенції включають стабільність цін, здорові державні фінанси, стабільність обмінного курсу і конвергенцію довгострокових процентних ставок. 

Наприкінці 2022 року Європейська комісія заявила, що Румунія не відповідає умовам, необхідним для прийняття євро.

Починаючи з 2007 року, уряди країни послідовно обіцяли, що Румунія приєднається до єврозони і перейде на євро. Не зважаючи на те, що політична воля приєднатися до групи існує повсюдно, Національний банк Румунії оголосив у 2021 році, що приєднання відбудеться не раніше 2029 року.

Радник голови Національного банку Румунії Адріан Васілеску заявив кілька днів тому, що економічні зусилля на цьому етапі будуть занадто великими і майже нездійсненними.

Нагадаємо, Болгарія може приєднатися до єврозони з січня 2025 року, якщо вона відповідатиме всім критеріям вступу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: