Парламент Швейцарії проведе слухання щодо купівлі проблемного банку Credit Suisse

П'ятниця, 24 березня 2023, 19:06

Комітети з питань нагляду Ради кантонів і Національної ради – верхньої та нижньої палат парламенту Швейцарії – в п’ятницю вирішили провести слухання щодо обставин придбання банку Credit Suisse за 3,25 мільярда доларів після різкого падіння його акцій.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Swissinfo.

У межах розслідування угоди про придбання Credit Suisse банком UBS швейцарські парламентарі хочуть вивчити роль міністерства фінансів, фінансового регулятора та центрального банку країни, зокрема їхні пояснення того, чому не обрали альтернативні варіанти.

Парламентські комітети хочуть зосередити увагу на питаннях нагляду за Credit Suisse, застосування чинних банківських правил та обґрунтування того, чому уряд взяв на себе надзвичайні повноваження для поглинання банку з боку UBS.

Очікують, що комітети Ради кантонів і Національної ради проведуть слухання у травні – через місяць після позачергової сесії парламенту, яка відбудеться з 11 по 13 квітня.

Як Швейцарія хоче уберегти банк Credit Suisse від банкрутства і Європу від фінансової кризи

Ліва Соціал-демократична партія Швейцарії водночас закликала до створення повноцінної парламентської слідчої комісії, яку зазвичай призначають для розгляду питань, що становлять гострий національний інтерес або є надзвичайною ситуацією.

Соціал-демократи хочуть, щоб розслідування змусило керівників банків повернути виплати, змусило UBS відокремити швейцарські роздрібні операції Credit Suisse та обмежити діяльність великих швейцарських банків у майбутньому.

Нагадаємо, в середині березня на тлі краху американського банку-кредитора стартапів SVB різко обвалились акції і швейцарського Credit Suisse. Фінустанова звернулася до Національного банку Швейцарії з проханням про позику у 54 млрд доларів та пропозицією викупити частину боргу банку.

Зрештою після переговорів за посередництва швейцарських регуляторів швейцарський банк UBS погодився купити Credit Suisse за 3,25 млрд доларів.

Більше читайте тут: 100 млрд на порятунок від фінансової кризи: навіщо Швейцарія фінансує поглинання Credit Suisse.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.