Офіс генпрокурора України й МКС створять робочі групи з розслідування воєнних злочинів Росії

П'ятниця, 31 березня 2023, 17:47

Міжнародний кримінальний суді і Офіс генерального прокурора України створять спільні робочі групи для розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна", в п’ятницю журналістам заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

"Ми домовилися кілька днів тому (з прокурором МКС Карімом Ханом – ред.) і сьогодні спільно оголосили про те, що будемо створювати робочі групи щодо конкретних кримінальних проваджень, які ми як Україна будемо готові передати до Міжнародного кримінального суду", – сказав він.

Костін не уточнив, про які справи може йтись, але раніше висловлював упевненість, що перші результати розслідування воєнних злочинів Росії в Україні, яке здійснює Офіс прокурора МКС, будуть оголошені вже цього року.

Генпрокурор водночас пояснив, що у справі, де було видано ордер на арешт Владіміра Путіна, МКС відіграє "комплементарну роль": Україна може розслідувати й передавати до судів кримінальні провадження щодо всіх воєнних злочинів, але через імунітет Путіна як президента не може повідомити йому про підозру.

Три сценарії трибуналу для Путіна. Як довести до вироку міжнародний суд над керівництвом РФ

Раніше в березні в будівлі Міжнародного кримінального суду в Гаазі відбулося підписання угоди про відкриття в Україні польового офісу прокурора МКС.

Як відомо, 2 березня Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні. Для збору доказів російських воєнних злочинів в Україні була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів.

Тоді як МКС може розглядати воєнні злочини, скоєні окремими людьми, він не має юрисдикції притягати до відповідальності за злочин агресії. У зв’язку з цим Україна просуває ідею створення спеціального трибуналу проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: