Загибель риби у річці Одрі у Польщі: фахівці з довкілля опублікували висновки

П'ятниця, 31 березня 2023, 17:58

Польські фахівці оприлюднили свої висновки щодо факторів, які могли спричинити масову загибель риби в Одрі влітку 2022 року.

Як пише "Європейська спрадва", про це повідомляє RMF24.

На брифінгу в Інституті захисту довкілля у Варшаві представники офіційних відомств і науковці, що працювали над дослідженням, розповіли про свої висновки. Безпосередньою причиною загибелі риби називають золотисті водорослі Prymnesium parvum, а саме виділені ними токсини. 

Ситуації посприяла сукупність низки факторів - посуха, низький рівень води і підвищена солоність – зокрема й через скид води з промислових об’єктів, що разом створило сприятливе середовище для розмноження водорослів і виділення токсинів. 

"Щоби ці водорослі розмножилися, їм треба солона вода, щоби цвісти - потрібні нутрієнти, і сприятливі погодні умови - відповідна температура і сонце. Це був екстремальний рік, і це причина усієї цієї ситуації",-  зазначає директор Інституту захисту довкіля Кристіан Щепанськи.

Головний інспектор з захисту довкілля Кшиштоф Голебєвськи зі свого боку зазначив, що провели близько 300 інспекцій на об’єктах, які зливають відходи води у річку, і так з'ясували кількох винуватців, які посприяли екологічному лиху. 

"Маємо відкинути припущення про те, що є якийсь один виробник, відповідальний за всю ситуацію. З того, що нам вже відомо, це не якесь одне підприємство… Ми виявили порушення і звісно ж вжили необхідних заходів, а також повідомили правоохоронні органи", - сказав він.

Інспектор додав, що у п’яти воєводствах тепер діє постійний цикл контролю стану води, і якщо почне відбуватися щось тривожне, про це стане відомо майже одразу.  

Водночас, за його словами, цілковито убезпечитись від повторення такої ситуації неможливо.

Нагадаємо, з кінця липня у польській та німецькій частині річки Одри (німецька назва Одер) почала масово гинути риба. За даними, озвученими Польщею, з річки за увесь час виловили понад 190 тонн мертвої риби

Фахівці припускали, що причиною екологічного лиха стало скидання в річку отруйних відходів. В уряді Польщі за допомогу у встановленні винуватців забруднення виставили винагороду у мільйон злотих.

Через екологічне лихо відправили у відставку тодішніх головного інспектора із захисту довкілля та керівника управління водними ресурсами. 

Втім, згодом польські експерти виявили у зразках води з річки Одер токсичні водорослі, які у великій кількості могли бути причиною масової загибелі риби у річці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: