У Чехії оскаржують виправдання експрем’єра Бабіша у справі про махінації із субсидіями ЄС

Середа, 12 квітня 2023, 21:39

Празький прокурор Ярослав Шарох у середу подав апеляцію на вирок, який виправдовує голову партії ANO й колишнього прем'єр-міністра Андрея Бабіша та його колишню радницю Яну Надьову у справі "Лелече гніздо" про махінації із субсидіями Європейського Союзу.

Про це, як пише "Європейська правда", агенції ČTK підтвердив речник Празької міської прокуратури Алеш Цимбала.

Як пояснив Цимбала, прокурор подав так звану "бланкетну" апеляцію, тобто без детального обґрунтування, яке буде доповнене до 5 травня. "Він (Шарох – ред.) вивчає окремі юридичні міркування суду, а потім вирішить, які аргументи використовуватиме і які конкретні факти оскаржуватиме в апеляції", – зазначив речник.

Адвокат Бабіша Міхаел Бартончик у коментарі ČTK заявив, що не знає про апеляцію, та стверджує, що підстав для неї немає.

"Докази у справі були зібрані в абсолютно вичерпний спосіб. Я не знаю про якісь нові докази, які можна було б взяти. На мій погляд, наявні докази були оцінені судом дуже критично, як з точки зору захисту, так і з точки зору обвинувачення", – сказав він.

У Франції продовжують розслідування щодо експрем’єра Чехії Бабіша, який хоче стати президентом

Нагадаємо, справа про "Лелече гніздо" стосується гранту Євросоюзу на 50 мільйонів євро на будівництво конференц-центру в центральній Чехії. Прокуратура звинувачувала Надьову в шахрайстві з субсидіями та завданні шкоди фінансовим інтересам ЄС, а Бабіша – у пособництві в шахрайстві з субсидіями.

Бабіша зокрема звинувачували в тому, що він незаконно скористався субсидією ЄС до того, як створив свою партію ANO в 2011 році, для будівництва конференц-центру "Лелече гніздо" під Прагою, приховуючи свою власність на цей проєкт. Бабіш заперечував протиправні дії і неодноразово відкидав справу проти нього як політичну.

Європейська комісія визнала його винним у конфлікті інтересів, оскільки компанія Agrofert, в якій працює понад 30 тисяч осіб, використовувала субсидії на розвиток під час його перебування в уряді.

У січні Празький суд виправдав Бабіша й Надьову у справі, але прокуратура скористалась правом на апеляцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: