Литва планує дозволити працювати у себе юристам з України

Вівторок, 18 квітня 2023, 08:56

Литовське міністерство юстиції хоче дозволити юристам з третіх країн, зокрема з України, надавати юридичні послуги в Литві та користуватися гарантіями адвокатської діяльності.

Про це, як пише "Європейська правда", інформує LRT.

У Мін’юсті підкреслили, що необхідність створити умову для діяльності в Литві юристів з третіх країн визначили зв'язки з українською адвокатською спільнотою, яка переїхала до Литви через війну.

Президент Литви ветував закон про санкції для росіян і білорусів, пропонує їх урівняти

Проєкт, запропонований міністерством, передбачає, що адвокати зможуть розпочати свою діяльність тільки після того, як будуть зареєстровані у списку юристів третіх країн, які мають право надавати послуги в Литві. 

Вони зможуть надавати тільки ті послуги, які пов'язані з національним або міжнародним публічним правом країни, в якій особі присвоїли професійне звання. Вони зможуть надавати послуги у процесах тільки разом з адвокатом, внесеним до списку литовських практикуючих адвокатів.

Литва відправила до Німеччини групу інструкторів для тренування українських військових

Особи, які бажають надавати послуги, повинні будуть застрахувати свою професійну цивільно-правову відповідальність, дотримуватися Закону про адвокатуру та Кодексу етики литовських адвокатів.

Наразі Закон про адвокатуру не поширюється на сторонніх юристів, за винятком випадків, коли міжнародними договорами передбачено інше.

Згідно з пропозиціями, до списку юристів із третіх країн не можуть бути занесені юристи з держав, які вчиняють збройну агресію або геноцид проти інших держав, злочини проти людяності або воєнні злочини. Також вони не можуть бути з країн, з якими Литва припинила або обмежила дипломатичні відносини.

Згідно з дослідженнями, половина українських біженців у Литві знайшла роботу, але майже 80% хочуть її змінити.

Між тим в Австрії парламент у березні підтримав спрощене працевлаштування для біженців з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: