Колишню віцепрезидентку Європарламенту підозрюють у новій справі про "відкати"

Вівторок, 25 квітня 2023, 18:23

Колишню віцепрезидентку Європарламенту Єву Кайлі, яку раніше звинуватили у корупційних зв'язках з Катаром, також звинувачують у тому, що вона відбирала частину зарплати у своїх помічників і підробляла їхні запити на відшкодування витрат.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico з посиланням на документи окремого кримінального розслідування.

Розслідування щодо Кайлі ведеться за підозрою у шахрайських виплатах чотирьом колишнім помічникам в Європейському парламенті в період з 2014 по 2020 рік.

Слідство перевіряє Кайлі на предмет трьох можливих шахрайських дій: чи вводила вона парламент в оману щодо місцеперебування своїх помічників та їхньої робочої діяльності; чи брала вона частину відшкодувань за "фейкові" робочі поїздки, які вона організовувала; а також чи брала вона "відкати" з частини їхніх зарплат, йдеться в листі Європейської прокуратури до президентки парламенту Роберти Метсоли.

Інша грецька депутатка Європарламенту, Марія Спіракі, також стала частиною цього ж розслідування. Слідчі звинувачують її в тому, що вона ввела в оману установу щодо діяльності своїх помічників і наказала їм подавати витрати на фальшиві робочі поїздки. Однак у документах не йдеться про те, що Спіракі брала "відкати" із зарплат або отримувала фальшиві відшкодування.

Загалом, за словами особи, знайомої зі справою, слідчі стверджують, що Кайлі заборгувала Європарламенту "близько 100 000 євро".

Тепер, коли всі підозрювані у справі "Катаргейту" вийшли з-під варти, а нових арештів з лютого не було, увага переключається на справу про шахрайство. У вівторок депутати Європарламенту в комітеті з правових питань вперше обговорять справу Кайлі за зачиненими дверима.

Кайлі, яку раніше цього місяця перевели під домашній арешт, наразі бореться з вимогою прокурора позбавити її імунітету. Але прокуратура ЄС, яка розслідує кримінальне шахрайство, пов'язане з фондами Євросоюзу, стверджує, що її розслідування має серйозні докази.

"Нинішнє розслідування стосується серйозних підозр у неодноразовому шахрайстві та/або інших серйозних порушеннях", – заявила головний прокурор ЄС Лаура Ковеші в листі, який був надісланий до парламенту в грудні, з проханням позбавити Кайлі та Спіракі імунітету.

Раніше повідомлялося, що Кайлі після звільнення з-під варти хоче повернутись до роботи в Брюсселі й клопотатиме про зняття електронного браслета.

Ексвіцепрезидентка Європарламенту стала останньою з фігурантів розслідування щодо "Катаргейту", хто вийшов з-під варти. 

ЄвроПравда детально розповідала про "Катаргейт" у статті: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: