Експрезидент Косова, звинувачений у воєнних злочинах, заявив про невинуватість у суді в Гаазі

Понеділок, 3 квітня 2023, 11:27

Колишній президент Косова Хашим Тачі в понеділок на засіданні спеціального суду в Гаазі не визнав себе винним за 10 пунктами звинувачень у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Тачі звинувачують у переслідуваннях, вбивствах, тортурах і насильницьких зникненнях людей, пов'язаних з повстанням 1998-99 років, яке врешті-решт принесло Косову незалежність від Сербії і зробило Тачі героєм серед співвітчизників.

У Гаазі в понеділок почнуть судити експрезидента Косова, звинуваченого у воєнних злочинах

Невдовзі після початку слухань у суді Тачі та троє інших обвинувачених, його близькі соратники в партизанській Армії визволення Косова, а згодом у політиці мирного часу, заявили про свою невинуватість 

"Я розумію звинувачення і я повністю не винен", - оголосив Тачі в суді.

Судовий процес під проводом міжнародних суддів і прокурорів розпочався зі вступних заяв обвинувачення. Протягом наступних трьох днів виступатимуть адвокати захисту і представник Ради жертв війни Косова.

Чимало протестувальників з плакатами і транспарантами зібралися на підтримку підсудних під стінами спеціалізованої палати у справах Косова в Гаазі. 

Хашим Тачі – колишній політичний командир Армії визволення Косова, яка брала участь у війні проти Сербії. По завершенні воєнних дій Тачі пішов у політику й із 2008 року був прем’єр-міністром, а з 2016-го – президентом Косова.

Спеціальний суд щодо Косова вважає Тачі відповідальним за майже 100 вбивств мирних жителів під час війни 1998-1999 років. Після оголошення обвинувачень у листопаді 2020 року він подав у відставку й добровільно здався суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: