США передали Кіпру 800-сторінкове досьє про порушення санкцій на користь Усманова

Середа, 10 травня 2023, 10:38

Кіпр отримав від уряду США 800-сторінкове досьє, в якому детально описані порушення санкцій місцевими фізичними та юридичними особами, які, як стверджується, дозволили підсанкційному російському мільярдерові Алішеру Усманову приховати свої величезні статки.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише The Guardian.

Президент Кіпру Нікос Хрістодулідіс пообіцяв продовжити переслідування юридичних та аудиторських фірм, які допомагали російському олігарху приховати статки від санкцій, і Вашингтон оприлюднив документи, які є своєрідним інструментарієм для полегшення цього процесу.

Очікується, що за ними надійдуть щонайменше два інших досьє.

Розкриваючи отримання "пакета даних" у вівторок, Христодулідіс наполягав на тому, що розпочалася нова ера на Кіпрі, давно відомому своїми фінансовими зв'язками з Росією та репутацією м'якого регулювання.

"Вкрай важливо, щоб ми підійшли до цього питання з належною серйозністю і зробили все можливе, щоб не дозволити нікому очорнити ім'я країни", – сказав він на економічному форумі в Нікосії.

Христодулідіс, який змінив Нікоса Анастасіадіса на посаді президента в лютому, і відразу заговорив про необхідність боротьби з порушеннями санкцій, якщо Кіпр хоче зберегти довіру до себе як до бізнес-центру.

У квітні більше десятка кіпрських громадян і юридичних осіб потрапили під новий раунд санкцій США і Великої Британії після того, як були визнані "фінансовими посередниками" Усманова і Романа Абрамовича, близьких союзників президента Росії Владіміра Путіна.

За даними британського уряду, кіпрські компанії, в тому числі відома юридична фірма, допомагали Усманову, який перебуває у санкційних списках Британії та США, управляти власністю маєтку 16-го століття в графстві Суррей, Англія.

Ці звинувачення глибоко збентежили новий уряд Кіпру, а високопоставлені джерела повідомляють про паніку в секторі фінансових послуг острова. За останні тижні сотні фірм нібито поспішили дистанціюватися від росіян, що потрапили під санкції, на тлі повідомлень у ЗМІ про те, що пов'язані з Кремлем компанії також почали шукати притулку від можливих обмежень на сепаратистській півночі острова, контрольованій Туреччиною.

Нагадаємо, єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс закликав владу Кіпру активніше працювати в напрямку заморожування активів підсанкційних російських осіб у зв’язку з війною в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: