ЄС заохочує Кіпр активніше заморожувати статки підсанкційних росіян

Четвер, 4 травня 2023, 21:52

Європейський комісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс у четвер допустив, що влада Кіпру може активніше працювати в напрямку заморожування активів підсанкційних російських осіб у зв’язку з війною в Україні.

Про це Рейндерс сказав після зустрічі з міністеркою юстиції Кіпру Анною Куккідес-Прокопіу, передає "Європейська правда".

"Російська агресія проти України змінює правила гри не лише в ЄС, а й у всьому світі. Нині ми намагаємось запровадити санкції проти російських олігархів і фізичних осіб, а також намагаємось боротись із усіма можливими порушеннями санкцій", – наголосив єврокомісар.

Він зазначив, що, за даними Центрального банку Кіпру, лише у 2020 році країна отримала 96 мільярдів євро російських інвестицій

"Це справді викликає занепокоєння, але на даний момент ми перебуваємо на етапі, коли ми просимо отримувати все більше і більше (інформації – ред.) про причини, чому вона така низька, або про те, що, можливо, можна збільшити", – сказав Рейндерс.

Кіпр не захищатиме тих, хто намагається обійти санкції проти Росії - президент

За словами представника Єврокомісії, ЄС також хоче з'ясувати, як російські активи виводилися з Кіпру та інших країн-членів ЄС, у зв’язку з чим делегація директорату ЄС із питань фінансових послуг відвідає Кіпр найближчим часом.

За офіційними даними, Кіпр заморозив більше 100 мільйонів євро активів підсанкційних росіян.

У квітні Кіпр запровадив санкції проти осіб, названих Сполученими Штатами і Британією за те, що вони нібито допомагали російським олігархам обходити санкції, накладені на Москву через війну в Україні.

Речник уряду Константінос Летимбіотіс заявив, що Нікосія готова притягнути до відповідальності всіх кіпріотів, яких США та Британія звинувачують у тому, що вони допомагають олігархам обходити санкції, запроваджені через війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: