У Данії зафіксували загадкові підземні поштовхи невідомого походження

Понеділок, 15 травня 2023, 16:46

Серія незначних підземних поштовхів, зареєстрованих на данському балтійському острові Борнгольм у суботу, спантеличила вчених, які тепер кажуть, що вони були спричинені "хвилями акустичного тиску з невідомого джерела".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Спочатку вважалося, що поштовхи були спричинені землетрусом. Тоді сейсмологи припустили, що вони виникли внаслідок контрольованих вибухів у Польщі, більш ніж за 140 кілометрів на південь.

У понеділок Геологічна служба Данії та Гренландії заявила, що підземні поштовхи були "спричинені не землетрусами, а хвилями тиску від події в атмосфері". Однак вони походили з "невідомого джерела".

"Сейсмологи можуть повідомити, що малоймовірно, що підземні поштовхи походять від контрольованого вибуху в Польщі, який був здійснений незадовго до перших повідомлень про підземні поштовхи на Борнгольмі", — йдеться в заяві організації, відомої як GEUS.

У суботу GEUS повідомила, що отримала понад 60 повідомлень від людей на Борнгольмі про поштовхи вдень, описувані як глибокий гуркіт, тремтіння та брязкіт, зміна тиску у вусі.

Ніхто не постраждав. Поліція повідомила, що до них також звернулися представники громадськості щодо підземних поштовхів у східній частині острова. Данські ЗМІ повідомляють, що підземні поштовхи викликали тріщину в стіні будинку.

GEUS повідомила, що були зафіксовані сейсмічні поштовхи магнітудою 2,3.

Польська влада заявила, що під час навчань Anakonda23 в Устці, на півночі Польщі, була інтенсивна діяльність із залученням реактивних винищувачів і бойових стрільб артилерійськими боєприпасами.

GEUS, незалежна дослідницька та консультативна установа в Міністерстві клімату, енергетики та комунальних послуг Данії, заявила, що має два сейсмографи на Борнгольмі, які збирають дані цілодобово.

Борнгольм, де проживає майже 40 000 людей, є скелястим островом у Балтійському морі, на південь від Швеції, на північний схід від Німеччини та на північ від Польщі.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала оновити Стратегію морської безпеки ЄС, яка передбачає проведення спільних військово-морських навчань і патрулювання з метою захисту критично важливої морської інфраструктури на морі.

Пропозиція про оновлення Стратегії морської безпеки ЄС була висунута через пів року після диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" в Балтійському морі.

Розслідування груп фахівців зі Швеції, Данії та Німеччини, які намагаються встановити, хто стоїть за вибухами в Балтійському морі, все ще триває.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: