Південна Європа готується до сильної посухи цього літа

Четвер, 18 травня 2023, 09:37

Південна Європа готується до сильної посухи влітку: деякі регіони вже потерпають від нестачі води, а фермери очікують на найгірші врожаї за останні десятиліття.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Ґрунти стали абсолютно сухими в Іспанії та на півдні Франції. Низький рівень води в річках і водосховищах ставить під загрозу виробництво гідроенергії цього літа.

Вчені попереджають, що зі зростанням температури влітку Європу чекає ще одне посушливе літо, яке може перевершити торішню літню спеку, яка стала найсильнішою за всю історію спостережень. Торішню посуху в Європі дослідники ЄС назвали найгіршою за останні 500 років.

Поки що цього року найважча ситуація склалася в Іспанії.

Звертаючись за екстреною допомогою до ЄС, міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас попередив, що "ситуація, спричинена цією посухою, має такі масштаби, що її наслідки не можуть бути подолані лише за рахунок національних коштів".

Деякі фермери вже повідомили, що втрати врожаю сягають 80%, причому найбільше постраждали зернові та олійні культури.

Крім того, близько 90% материкової частини Португалії страждає від посухи.

Подібні проблеми можуть виникнути і в Італії, де до 80% водопостачання країни йде на сільське господарство. Через цьогорічний тонкий сніговий покрив у горах та низьку вологість ґрунту італійські фермери планують скоротити посівні площі.

Цьогоріч лютий у Франції став рекордно посушливим, ще з зими в уряді заговорили про необхідність економити воду та готуватися до вкрай складного літа.

У частині південних департаментів вже обмежили споживання води, у тому числі заборонили продаж басейнів для двору, аби люди не мали спокуси наповнювати їх. 

Від ранньої сезонної спеки постраждала значна частина Піренейського півострова загалом. Посуха, зокрема, охопила Іспанію, де квітень виявився найспекотнішим і найсухішим за всю історію спостережень.

На цьому тлі Мадрид попросив у Європейського Союзу кошти для підтримки фермерів в умовах екстремальної посухи в сільськогосподарських районах країни.

Читайте також: Звикаємо до нового клімату: як спека та повені змінюють звичну нам Європу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: