У Белграді вкотре відбулись багатотисячні протести через масові розстріли

фото
П'ятниця, 19 травня 2023, 21:58

У столиці Сербії в п’ятницю відбувся черговий масовий протест проти насильства на тлі двох випадків масової стрілянини в країні, в результаті чого загинули 18 людей.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Десятки шкіл Сербії "замінували" на тлі двох масових розстрілів у Белграді

Протест під гаслом "Сербія проти насильства", який зібрав десятки тисяч людей, став третьою масовою антиурядовою акцією за останні тижні.

Ці протести є одними з найбільших мітингів, що сколихнули Сербію з моменту відставки екслідера країни Слободана Мілошевича понад два десятиліття тому.

Демонстранти вимагають від уряду відкликати ліцензії на мовлення телеканалів, що пропагують насильство, і заборонити проурядові газети, які нагнітають напруженість, нападаючи на політичних дисидентів. Вони також закликали до відставки міністра внутрішніх справ і голови служби безпеки.

 
Фото: AFP

Крім того, у п'ятницю члени проєвропейської опозиції Сербії увірвалися зі спеціальної сесії парламенту, звинувативши правлячу партію та її союзників у прагненні "змусити мітинг замовкнути", а не вирішити питання, порушені демонстрантами.

Сербський президент Александар Вучич назвав протести "політичним" трюком й анонсував наступного тижня окрему демонстрацію для своїх прихильників, яка, за його словами, буде "найбільшим зібранням в історії Сербії".

Нагадаємо, на початку травня в Сербії сталося два масових розстріли – у школі в Белграді в середу і в околицях сербської столиці в четвер. Підозрювані в обох випадках – відповідно 13-річний підліток і 20-річний хлопець – перебувають під вартою.

Після стрілянини президент Сербії Александар Вучич анонсував масштабні поправки до законодавства, щоби посилити контроль за носінням стрілецької зброї. Міністр освіти подав у відставку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: