Німеччина закриває консульства РФ, новий лідер Латвії, Макрон та гарантії для Києва: новини дня

Дайджест
Середа, 31 травня 2023, 21:07

Польський президент застерігає від поспішних заяв про програш Росії, а американський сенатор передбачає "грубе пробудження" росіян через дії українців. 

Глава Єврокомісії закликала надати Україні далекобійну зброю, а президент Франції – зробити все можливе, щоб допомогти Україні провести ефективний контрнаступ.

Макрон вважає, що те, що станеться в найближчі кілька місяців, дає шанс на встановлення міцного миру.

У Бундестазі закликали схвалити прохання України про постачання ракет Taurus, дальність дії яких до 500 км.

Крім того, в уряді Німеччини, після заяви Британії, повідомили, що міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території агресора з метою самооборони.

Тим часом, триває підготовка до саміту щодо десятикрокової "формули миру" Києва. Його можуть провести до середини липня. Є достатня ймовірність, що на саміті будуть присутні спадкоємний принць Саудівської Аравії і прем'єр-міністр Індії.

Черговий пакет допомоги від США.

Все важливе і цікаве за 31 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Росія програє ініціативу, але мобілізується

Британська розвідка повідомляє, що Росія все більше програє ініціативу у війні.

"З початку травня 2023 року Росія все більше поступається ініціативою в конфлікті і реагує на дії України, а не активно просувається до власних військових цілей", – заявили британські аналітики.

Разом з тим, президент Польщі Анджей Дуда застеріг від поспішних заяв про програш Росії

"Сьогодні кажуть, що Владімір Путін програв війну, а його поразка полягає в тому, що Фінляндія вступила до НАТО, хоча протягом багатьох років фінський народ вагався, чи варто йому відмовлятися від нейтралітету. Пані та панове, Владімір Путін не програв жодної війни", – заявив президент Польщі.

За його словами, Росія все більше мобілізується, російська економіка переходить на військові рейки. 

"Не сумнівайтеся, що вони здатні за допомогою пропаганди сказати людям, що вони повинні затягнути паски, і навіть якщо вони голодні, вони повинні пишатися, тому що Росія – велика", – додав Дуда.

Контрнаступ і шанс на встановлення миру 

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем після візиту до Києва і спілкування з президентом Володимиром Зеленським заявив, що коли почнеться український контрнаступ, на росіян "чекає грубе пробудження".

"Найближчими днями ви побачите досить вражаючу демонстрацію сили українців", – поділився республіканець.

Сенатор пообіцяв Зеленському "зробити все, що в моїх силах, щоб забезпечити вас надійним пакетом зброї і технологій для завершення роботи".

Президентка Єврокомісії закликала надати Україні далекобійну зброю.

"Ті, хто може, повинні надати Україні далекобійну артилерію і системи озброєння. Це може допомогти Україні вирівняти на полі бою розрив в дальності до сил вторгнення", – сказала Урсула фон дер Ляєн.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен зробити все можливе, щоб допомогти Україні провести ефективний контрнаступ.

"Ми повинні активізувати наші зусилля, тому що те, що станеться в найближчі кілька місяців, дає шанс на встановлення міцного миру", – зазначив Макрон.

У Бундестазі закликали схвалити прохання України про постачання ракет Taurus, дальність дії яких до 500 км.

Крім того, після заяви Британії, уряд Німеччини повідомив, що міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території агресора з метою самооборони.

Однак офіційний Берлін виступає проти того, щоб для подібних атак використовувалася німецька зброя.

Нагадаємо, зранку 30 травня, за різними даними росЗМІ, від 25 до 32 безпілотників атакували Москву. Внаслідок атаки було пошкоджено щонайменше два багатоповерхові будинки, повідомляється, що більшість дронів збили на підльоті до російської столиці.

Щодо Німеччини слід також додати, що вона відкликала дозвіл на роботу майже всіх консульств Росії і вперше з початку великої війни РФ проти України депортувала росіян.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола вважає, що Європейський Союз повинен підтримувати Україну, поки Росія не забере війська з її території, й удари по російській території це не змінюють.

Тим часом, США виділяють Україні $300 млн військової допомоги

Новий пакет військової допомоги США містить додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерію, протитанкові засоби та боєприпаси, зокрема для стрілецької зброї. Весь перелік за посиланням.

"Формула миру" і саміт

Триває підготовка до саміту щодо десятикрокової "формули миру" Києва. 

За даними The Wall Street Journal, місце проведення саміту поки не визначене, як і остаточний перелік учасників.

Один із посадовців розповів WSJ, що є сподівання на участь у саміті спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана і прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, але щодо китайського лідера Сі Цзіньпіня існує набагато менше впевненості.

"Ніяких росіян, але всі інші будуть запрошені", – так європейський дипломат на умовах анонімності прокоментував планування саміту.

Сьогодні під час виступу на форумі Globsec у Братиславі Урсула фон дер Ляєн вкотре окреслила рамки справедливого миру в Україні.

"Перш за все має бути принцип: нічого про Україну без України. Разом з Україною ми прагнемо справедливого миру, який не винагороджує агресора, а підтримує принципи Статуту ООН і право українського народу бути господарем власного майбутнього", – сказала глава Єврокомісії.

Справедливий мир має завершитися виведенням російських військ та їх техніки з території України, переконана фон дер Ляєн.

"Президент Зеленський запропонував "Формулу миру", яку ми щиро підтримуємо. Кожен із десяти її пунктів базується на Статуті ООН чи резолюціях ООН. І він запросив країни по всьому світу приєднатися та розвивати "Формулу миру". Тому нашою відправною точкою для миру є порядок, заснований на правилах", – заявила глава Єврокомісії.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен надати Україні "відчутні та надійні гарантії безпеки".

За словами Макрона, це питання буде предметом колективних обговорень протягом найближчих тижнів.

Він наголосив, що Україна "сьогодні захищає Європу" і "настільки добре озброєна", що Захід зацікавлений в тому, "щоб вона мала надійні гарантії безпеки разом з нами на багатосторонній основі".

Макрон додав, що країнам Заходу необхідно бути набагато амбітнішими, ніж дотепер.

Криза в Іспанії

Прем'єр Іспанії застеріг від обрання правих "трампістів" на позачергових виборах.

Неочікувано для іспанців результати нещодавніх місцевих виборів призвели до розпуску національного парламенту. 

Прем’єр-міністр Іспанії, представник Іспанської соціалістичної робітничої партії (ІСРП) Педро Санчес оголосив про наміри провести дострокові парламентські вибори 23 липня.

Про те, що спричинило нову політичну кризу в королівстві і як це може вплинути на допомогу Україні читайте в статті політолога, активіста української громади в Іспанії Андрія Якубува Іспанія, праворуч! Як дострокові вибори можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Ще новини щодо України

Рада затвердила закон про рекламу відповідно до норм ЄС.

Польща у 2022 році надала Україні допомогу на суму до $8 млрд – це близько 1,5% ВВП країни.

Угорщина попросила Брюссель продовжити обмеження на імпорт агропродукції з України до кінця року.

Україна та Литва домовилися про спрощений обмін посвідчень водія. До речі, у Литві з 1 червня штрафуватимуть за алкоголь у салоні авто навіть пасажирів. 

Президент Хорватії не хоче чути гасло "Слава Україні".

Решта новин дня 

США і Китай посперечалися через повітряний інцидент над Південнокитайським морем.

Запуск першого розвідувального супутника КНДР закінчився невдачею: впав у море. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив запуск супутника-шпигуна.

Швеція невдовзі може стати країною, вільною від тютюнового диму.

Новим президентом Латвії стане чинний глава міністерства закордонних справ.

Прем’єр Швеції розповів про останній крок, що має зняти вимоги Туреччини для вступу в НАТО.

Прем'єрка Данії виголосила промову, написану за допомогою штучного інтелекту.

Угорщина відпустила 777 іноземців, засуджених за торгівлю людьми, через переповнені в'язниці.

Музей Аушвіца засудив партію влади Польщі за ролик із зображенням концтабору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.