МВС Чехії: крайні праві повторювали тези Кремля про війну в Україні

Четвер, 4 травня 2023, 17:47

Деякі правоекстремістські організації в Чехії протягом минулого року почали орієнтуватись на прокремлівські наративи, а окремі проєкти, що маскуються під ЗМІ, – транслювати проросійську пропаганду.

Про це йдеться у щорічному звіті Міністерства внутрішніх справ Чехії щодо екстремізму за 2022 рік, повідомляє "Європейська правда".

Згідно зі звітом чеського МВС, на поширення екстремізму та ксенофобії й популізму у 2022 році вплинули кілька подій – зростання цін, енергетична та міграційна криза, а також повномасштабна війна в Україні.

Деякі чеські екстремістські організації правого спрямування, як-то "Націонал-демократія" і "Робітнича партія", вказано у звіті, можна вважати "частиною спільноти, яка відповідає офіційному наративу Кремля".

"Це організації, які сприяють поширенню ідей, сформованих офіційною російською пропагандою для центральноєвропейського регіону", – вважають правоохоронці, підкреслюючи, що обидві ці організації є маргінальними.

Чехи найбільше симпатизують словакам, симпатія до росіян зменшилась

За даними міністерства, так звані квазі-ЗМІ, які розпалюють ненависть, з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну змінили критику COVID-обмежень і нібито засилля "ісламістів" у Європі на питання війни.

У перші дні війни ці квазі-ЗМІ були стримані, але згодом почали тиражувати прокремлівську пропаганду. У звіті МВС Чехії припускається, що цим структурам допомогла ситуація, коли Росія почала готувати медійні продукти, які вони могли б легко використовувати.

"Українців, які тікають від війни, зображували невдячними, зіпсованими людьми, які приїжджають до Чехії лише за пільгами. Були також твердження, що серед них є мафіозі, африканці, мусульмани, терористи з лав "Ісламської держави" тощо", – наводять приклад у звіті.

Як повідомлялось, за рік, що минув від початку війни в Україні, кількість людей у Чехії, які сприймають свою країну як частину інформаційної війни, яку веде Росія, зменшилася з 52% до 37%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: