Проросійські партії проводять "Безсмертний полк" у Кишиневі: у небі літає Black Hawk з прапорами Молдови і ЄС

фото
Вівторок, 9 травня 2023, 11:38

У столиці Молдови Кишиневі проросійські Соціалістична партія та партія "Шор" проводять акції "Безсмертний полк" до 9 травня на тлі заборони використовувати георгіївську стрічку та символи війни РФ – літери Z i V – у публічному просторі.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише молдовське видання Newsmaker.

Партія "Шор" заявила, що вийде на вулиці "з портретами родичів – учасників Другої світової війни". Акція проросійської політсили стартувала на перехресті вулиці Ісмаїла та бульвару Штефана чел Маре. Далі всі рушили до Меморіального комплексу "Вічність", щоб покласти квіти та вшанувати пам’ять людей, які визволяли Європу від нацизму.

Деякі учасники проявили винахідливість, і оскільки георгіївська стрічка заборонена, то її з чорно-помаранчевої перетворили на жовто-зелену.

Свій Марш перемоги та "Безсмертний полк" проводить і проросійська Партія соціалістів. Ще у квітні партія заявила, що захід пройде "без партійних прапорів, з усією символікою Великої перемоги ".

Пізніше соціалісти закликали "владу не напружувати ситуацію в країні до 9 травня". Соціалісти заявили, що "георгіївська стрічка є одним із символів Великої перемоги, а носіння її в пам'ять про героїв-переможців є правом громадян Республіки Молдова".

На відеотрансляції з заходу можна зауважити деяких учасників з георгіївськими стрічками. Інші заявляють, що бачили, як поліція зупиняє таких людей і забирає у них стрічки.

 
Учасник акції з порушенням почепив георгіївську стрічку
Джерело: TV8

Колишній президент і відповідальний секретар Соціалістичної партії Ігор Додон заявив, що 9 травня вийде з георгіївською стрічкою. Він зазначив, що заява прем’єр-міністра Доріна Речана про те, що "кожний, хто носитиме стрічку, буде під санкціями", є "дивною".  Додон сказав, що за потреби звернеться до міжнародних судів, де, за його словами, "Молдова буде покарана".

9 травня Додон опублікував фотографію з георгіївською стрічкою і з молодшим сином, одягненим у радянську форму. 

 
Експрезидент Молдови Додон, нехтуючи правилами країни, із сином у радянській формі
фото: телеграм-канал додона

Примітно, що у той самий час у небі над Кишиневом помітили вертоліт моделі Black Hawk. Зокрема, він пролітав у місяцях, де зібралися учасними обох акцій "Безсмертний полк".

Гелікоптер Black Hawk літав над столицею з прапором Молдови і прапором Європейського Союзу.

 
Над учасниками святкувань Дня перемоги кружляє вертоліт з прапорами Молдови і ЄС
фото: Newsmaker

Слід зазначити, що загін поліції особливого призначення "Фулгер" у співпраці з поліцейськими з Польщі проводить навчання для підвищення рівня підготовки, реакції та втручання. Дії відбуваються в контексті Саміту Європейської політичної спільноти, що відбудеться 1 червня.

За словами влади, вертоліт Black Hawk бере участь у тактичних тренуваннях і літатиме над Кишиневом і його околицями.

З 20 квітня за ініціативи партії влади "Дія та солідарність" на території Республіки Молдова заборонено виготовляти, рекламувати або поширювати георгіївську стрічку та літери Z і V як ознаки російської армії у війні в Україні. Особи, які порушують новий закон, можуть бути оштрафовані на суму від 4500 до 9000 леїв (від понад 9 тисяч до понад 18 тисяч гривень) або на неоплачувану роботу на користь громади від 30 до 60 годин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: