Бельгія не припинить допомагати України попри розслідування щодо використання її зброї в РФ

П'ятниця, 9 червня 2023, 14:09

Бельгія не збирається призупиняти військову допомогу Україні, незважаючи на розслідування щодо можливого використання зброї бельгійського виробництва на території РФ.

Як пише "Європейська правда", про це заявила міністерка оборони країни Людівін Дедондер в інтерв’ю Le Soir.

Вона сказала, що чекає офіційної відповіді Києва на запит щодо використання бельгійських гвинтівок бійцями, які атакували Бєлгородську область.

"15 червня відбудеться засідання контактної групи по Україні, якщо до того часу не буде відповіді, я буду говорити про це з міністром оборони Олексієм Резніковим", – зазначила Дедондер

За словами глави Міноборони Бельгії, всі поставки зброї в Україну супроводжуються документом, в якому зазначається, що їхньою метою є оборона території України, а не напад на іншу державу.

У цьому документі також зазначено важливість дотримання прав людини та міжнародних норм.

"Бельгія, однак, у будь-якому випадку постачатиме Україні зброю", – додала Дедондер.

За даними The Washington Post, бійці "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії", які воюють на боці України і наприкінці травня вторглися в Бєлгородську область, користувалися щонайменше чотирма тактичними транспортними засобами, переданими раніше Україні західними державами.

Йдеться зокрема про броньовані машини з посиленим протимінним захистом класу MRAP, а також гвинтівки виробництва Чехії та Бельгії і щонайменше один протитанковий гранатомет AT-4, яким часто користуються американські та загалом західні військові.

Раніше прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо повідомив, що його країна звернеться до України за роз'ясненнями щодо повідомлень про те, що гвинтівки бельгійського виробництва використовувалися на західному кордоні Росії.

Де Кроо відмовився коментувати можливі наслідки, якщо ці повідомлення підтвердяться.

Водночас в українській розвідці зазначили, що питання щодо використання зброї іноземного виробництва на території РФ необхідно ставити "Російському добровольчому корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії", які діють автономно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: