Прем’єр Вірменії назвав "червоні лінії" для домовленостей щодо Карабаху

Субота, 22 липня 2023, 11:27

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що "червоними лініями" у перемовинах з Азербайджаном про мир є територіальна цілісність Вірменії та безпека вірмен у Нагірному Карабаху.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю AFP, переказ якого наводить вірменська служба "Радіо Свобода". 

Пашинян сказав, що для Єревана принциповими питаннями у перемовинах є територіальна цілісність та суверенітет Вірменії і безпека вірмен у Карабаху. 

У Баку заявили, що Вірменія і РФ не виконують угоду щодо перемир’я в Карабаху

"За нашою позицією, питання прав і безпеки народу Нагірного Карабаху потрібно вирішити шляхом діалогу, перемовин і дискусій за їхньої участі. Ми називаємо це діалогом Баку-Степанакерт", – сказав Пашинян, додавши, що якщо залишити такий діалог без посередників, то може виявитись, що Азербайджан буде диктувати умови. 

"Тому ми вважаємо, що цей діалог має відбуватися у рамках міжнародних механізмів, де буде присутня як свідки міжнародна спільнота", – додав він, зазначивши також, що вважає перемовини єдиним шляхом вирішення проблеми.

На запитання про те, чи вірить прем’єр взагалі у можливість сталого миру з Азербайджаном, Пашинян відповів, що в іншому разі переговорний процес не мав би сенсу.

"Проте те, що я вірю, не означає, що ми гарантовано добв’ємося результату, тому що звісно ж це залежить не лише від мене", – додав Нікол Пашинян. 

Він зазначив, що поки мирну угоду не підписали, ризик нової гарячої фази війни залишається "дуже реальним". Пашинян нагадав, що перестрілки на кордоні Азербайджану і Вірменії стаються майже щодня. 

Одночасно президент Азербайджану Ільхам Алієв сказав, що на поточному етапі переговорів залишається, щоби Вірменія "підписала те, що вже сказала усно". 

"Якщо Вірменія це прийме і повністю відмовиться від будь-яких територіальних претензій до Азербайджану, то підписання мирної угоди можливе до кінця року", – заявив Алієв. 

Нагадаємо, на початку червня від Баку і Єревана надійшли сигнали про те, що сторони наближаються до укладення мирної угоди. 

15 липня Алієв і Пашинян провели нові переговори у Брюсселі за участі президента Євроради. 

Детально на цю тему – у відеоблозі "ЄвроПравди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: