"Ми проти поділу України, вагнерівці вже напрягають": заяви Лукашенка на зустрічі з Путіним

доповнено о 12:50
Неділя, 23 липня 2023, 12:04

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко на зустрічі з Путіним заявив, що вагнерівці "напрягають" його своїми войовничими настроями, та що він "проти поділу України".

Як повідомляє "Європейська правда", короткі заяви з виступу Лукашенка опублікував Telegram-канал "Пул Первого", який є фактично його пресслужбою. 

Лукашенко заявив, що "відрив Західної України, розчленування України для нас неприйнятне".

Також наводять його слова, що Білорусь "почали "напрягати" вагнерівці", тому що "хочуть на екскурсію у Варшаву і Жешув".

 

Доповнено. У детальнішій цитаті, яку наводить державне інформагентство БЕЛТА, Лукашенко багато разів повторює що для нього "неприйнятний відрив Західної України" і він "готовий підтримувати західне населення України".

"Ми це бачили пів року тому. Попередньо це обговорювали. Для нас це неприйнятно. Відрив Західної України, розчленування України і передача земель Польщі неприйнятні. І якщо буде потрібно західному населенню України, ми, звісно, будемо їх підтримувати. Прошу, щоб ви обговорили і продумали це питання.  Звісно, я хотів би, щоб ви у цьому сенсі нас підтримали. Якщо така підтримка буде і західна Україна попросить цієї допомоги, ми звісно будемо надавати західному населенню в Україні допомогу і підтримку", – цитують Лукашенка. 

Навели і його детальніші слова щодо ПВК "Вагнер".

"Може і не варто було казати, але скажу, що нас почали напрягати вагнерівці. Просяться на захід – "Дозвольте нам". Я питаю: "Нащо вам туди?". Ну і "в тиху"... Ми ж контролюємо, що відбувається. "Ну сходимо на екскурсію у Варшаву і Жешув", – сказав Лукашенко, додавши, що вагнерівці розуміють роль Жешува як логістичного вузла для постачання Україні  західної зброї. 

"Не хотілось би їх туди перекидати, тому що настрої у них погані... Звісно, я тримаю їх у центрі Білорусі, як домовилися", – додав Лукашенко.  

Александр Лукашенко прибув на зустріч з Путіним до Санкт-Петербурга ввечері 22 липня. Пресслужба заявила, що лідери планують обговорити питання безпеки та міжнародного порядку денного, а також "інтеграційну взаємодію в рамках Союзної держави".

Нагадаємо, раніше цього тижня у Білорусі заявили про початок спільних з вагнерівцями навчань на полігоні "Брестський", що поруч з польським кордоном. 

За даними Держприкордонслужби, станом на 22 липня у Білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців "ПВК Вагнер".

Польща вирішила перекинути війська на схід через "вагнерівців" у Білорусі, а у Литві назвали ці навчання "показовою акцією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: