Естонія відправить своїх військових до Африки

Вівторок, 25 липня 2023, 16:53

Міністерство оборони Естонії направило парламенту країни на узгодження проєкт постанови для того, щоб відправити до п'яти своїх військовослужбовців в африканську державу Нігер для участі у військовій місії Євросоюзу EUMPM Niger.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що участь у місії, яка покликана більш ефективно стримувати терористичні групи та захищати місцеве населення, важлива для Естонії, щоб підкреслити внесок у виконання цілей, що були затверджені в стратегічному компасі ЄС - плані дій щодо зміцнення політики оборони та безпеки.

"З огляду на пріоритет Сахеля як для Франції, так і для низки інших важливих держав-членів Євросоюзу, таких як Іспанія, Німеччина, Італія та Португалія, внесок Естонії в місію EUMPM Niger демонструє необхідну солідарність у розв'язанні різноманітних безпекових проблем", – ідеться в пояснювальній записці.

Зазначено, що "EUMPM Niger може бути єдиним форматом, у якому Естонія матиме змогу підтримувати оперативну співпрацю з Францією в Африці найближчим часом".

Британія запровадила санкції проти ПВК "Вагнер" за злочини в Африці

Згідно з планами, Естонія хоче відправити у 2024 році з місією в Нігер двох штабних офіцерів. Їхні точні завдання визначать після конференції ЄС із формування сил військових операцій, яка має відбутися в жовтні 2023 року.

ЄС ухвалив рішення брати участь у військовій місії в Нігері 12 грудня 2022 року після отримання листа-запрошення, який надіслав уряд країни 30 листопада 2022 року. EUMPM Niger покликана розвивати потенціал Збройних сил Нігеру для більш ефективного стримування терористичних груп і захисту місцевого населення.

ЄС хоче створити нову військову місію в Сахелі через складну політичну ситуацію та безпекову ситуацію в регіоні, чому сприяло погіршення економічних, політичних і соціальних умов у країнах Африки, де терористичні угруповання вербують нових членів.

Багато в чому ситуація погіршилася через те, що в Малі місцева хунта зміцнила відносини з російською ПВК "Вагнер" і вороже ставиться до Франції та її союзників, через що продовження операцій під керівництвом Парижа стало неможливим.

Уточнюється, що основне завдання ЄС у Центральноафриканській Республіці та Малі з навчання місцевих збройних сил було припинено внаслідок російського впливу, а навчальній місії ЄС EUTM Mali не вистачає потенціалу для забезпечення стабільності в Малі.

Раніше міністр оборони Естонії Ханно Певкур підтвердив план розвитку з 2024 по 2027 рік, згідно з яким Міністерство оборони в найближчі чотири роки закупить боєприпасів на суму понад 1,2 млрд євро.

Окремо Британія та Естонія підписали спільну заяву про подальше поглиблення військової співпраці між країнами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: