У парламенті Британії розкритикували уряд за недооцінку загрози групи Вагнера

Середа, 26 липня 2023, 08:32

У Великій Британії парламентський комітет у закордонних справах різко розкритикував уряд за недооцінку загрози з боку російської групи Вагнера.

Про це йдеться у звіті британських законодавців, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Депутати наголошують на необхідності змінити підхід до "вагнерівців", поки вони залишаються вразливими після спроби заколоту в РФ минулого місяця.

Крім того, у звіті критикують уряд Британії за відсутність послідовності у підходах до цього угруповання.

Депутати закликали до більш цілеспрямованих санкцій проти того, що вони назвали "мережею організацій", які стоять за групою Вагнера. Вони додали, що Британія повинна оголосити групу терористичною організацією і заборонити її діяльність.

"Зараз, коли мережа є найбільш вразливою, а час спливає, треба діяти", – заявила голова комітету Алісія Кернс.

За її словами, британський уряд не розуміє, який вплив має група Вагнера за межами Європи, зокрема, в Африці.

"За десять років, що минули з моменту створення Вагнерівської мережі, уряд Великої Британії не мав узгодженої стратегії, а зусилля, спрямовані на реальну боротьбу з "Вагнером", були відсутні", – зазначила Кернс.

Вона додала, що це дозволило групі Вагнера "поширити свої щупальця вглиб Африки" та експлуатувати країни, які стали вразливими через конфлікт або нестабільність.

Водночас у британському МЗС заявили, що запровадили жорсткі санкції проти групи Вагнера, зокрема, проти її ватажка Євгенія Пригожина.

"Ми продовжуємо працювати з нашими союзниками, щоб викривати і протидіяти їхній дестабілізуючій діяльності в усьому світі", – сказав речник британського МЗС.

Крім того, 20 липня Велика Британія запровадила санкції проти 13 осіб і компаній, пов'язаних з насильницькими діями російської ПВК "Вагнер" у Малі, Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Судані.

У середині липня комітет у закордонних справах Європарламенту закликав внести ПВК "Вагнер" до списку терористів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: