Ми повинні розробити для України план вступу до НАТО – Байден

Субота, 8 липня 2023, 08:33

Президент Сполучених Штатів Джо Байден вважає, що наразі серед членів Північноатлантичного Альянсу немає одностайності щодо прийняття України в НАТО, та він підтримує розроблення плану, який би проклав шлях Києва до членства.

Про це Байден розповів в інтерв’ю CNN, повідомляє "Європейська правда".

Американський президент підкреслив, що для нього єдність Альянсу є вкрай важливим питанням, оскільки російський лідер Владімір Путін, почавши повномасштабне вторгнення в Україну, розраховував на розкол НАТО.

"Тому утримувати НАТО разом дуже важливо. Я не думаю, що в НАТО є одностайність щодо того, чи варто приймати Україну в сім'ю НАТО зараз, у цей момент, посеред війни", – сказав він.

Байден пояснив, що прийняття Києва в умовах війни з Росією означало б, що у стані війни з Росією буде й увесь Альянс.

Саміт НАТО відійде від формулювань "Бухареста" в питанні членства України – посол США

"Тому я думаю, що ми повинні розробити раціональний шлях для України, щоб вона могла відповідати умовам вступу до НАТО… НАТО – це процес, який потребує певного часу, аби відповідати всім вимогам, починаючи від демократизації і закінчуючи цілою низкою інших питань", – додав американський лідер.

Байден також підкреслив, що Росія не матиме права заблокувати членство України в НАТО, і ще у 2021 році під час зустрічі в Женеві він відмовився давати Путіну обіцянку неприєднання Києва до Альянсу.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України. 

Читайте також редакційну статтю "Європейської правди" на цю тему: Запрошення України до НАТО потрібно самому Альянсу. Саміт у Вільнюсі – найкращий час для цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: