Екскомандувач НАТО бачить ризики прямого зіткнення Альянсу з РФ у Чорному морі 

Четвер, 17 серпня 2023, 13:38

Колишній головнокомандувач Об'єднаних сил НАТО у Європі допускає, що у разі нападу Росії на судна у міжнародних водах Чорного моря може дійти до прямого зіткнення між Альянсом і РФ. 

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Американський адмірал Джеймс Ставридіс, який командував Об'єднаними силами НАТО у Європі у 2009-2013 роках, сказав, що значна ескалація у Чорному морі – на зразок того, як вчинила Росія з турецьким судном у неділю – може змусити союзників реагувати і призвести до прямого зіткнення РФ з Альянсом.  

"Дії Росії у міжнародних водах Чорного моря створюють реальні ризики того, що це переросте у війну на морі між НАТО й РФ", – вважає Ставридіс. 

На його думку, країни НАТО не зможуть просто спостерігати, як РФ морською блокадою "затягує зашморг" на українській економіці після того, як вклали стільки ресурсів у підтримку України. 

Дії російських військових щодо турецького судна Ставридіс порівняв із піратством. 

"Якщо Росія почне перехоплювати судна, чи збирається залякати їх – думаю, НАТО відреагує підтримкою гуманітарного коридору для морських поставок", – сказав Ставридіс, припустивши, що могло би йтися про прикриття торгових суден з повітря та супровід кораблями НАТО. 

Як відомо, Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ. Крім того, Москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.

Київ і союзники ще сподіваються повернути Росію до угоди завдяки впливу Туреччини. Найближчим часом очікується візит президента Росії до Анкари.

США заявляли, що не обговорюють супровід суден із українським зерном у Чорному морі. Згодом надходили повідомлення, що США ведуть переговори з Туреччиною, Україною та низкою її сусідів про розширення використання альтернативних експортних маршрутів для українського зерна.

Дивіться також блог "ЄП" про те, чи має майбутнє "зернова угода" після виходу з неї РФ. Також читайте статтю топ-дипломата ЄС Жозепа Борреля про те, як змусити Росію повернутись у "зернову угоду".


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: