Президент Латвії готується офіційно оголосити кандидатуру нового прем'єра

Середа, 23 серпня 2023, 18:48

У четвер президент Латвії очікувано оголосить кандидатку на посаду прем’єр-міністра після відставки уряду Кріш’яніса Каріньша.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє Delfi, пише "Європейська правда".

У середу президент Едгарс Рінкевічс зустрічався з лідерами п’ятьох парламентських політсил – "Новою єдністю", "Союзом зелених та селян", "Об’єднаним списком", "Нацоб’єднанням" і "Прогресивними", та обговорював з ними перспективи формування нової урядової коаліції.

Із заяв політиків після зустрічі з’явилися припущення, що президент офіційно запропонує на посаду прем’єра теперішню міністерка з питань добробуту Евіку Сіліня з партії "Нова єдність". 

Також журналістам стало відомо, що на 24 серпня запланована зустріч Рінкевічса і Сіліня. 

Контури потенційної коаліції ще незрозумілі. Евіка Сіліня сказала, що бачить шанси домовитися про широку коаліцію з п’яти партій, але результатом може бути і коаліція з 4 чи 3 політсил.

Вона також сказала, що президент ставить за ціль затвердити новий уряд до середини вересня – зокрема через часові рамки розробки бюджету на наступний рік. 

"Об’єднаний список" і "Нацоб’єднання", як свідчать їхні заяви, виступають проти широкої коаліції. 

Нагадаємо, на початку серпня попередній прем'єр Кріш'яніс Каріньш намагався домовитися з нинішніми коаліційними партнерами – "Нацоб’єднанням" та "Об’єднаним списком", але спільну мову знайти не вдалося і він почав перемовини про потенційну коаліцію з двома іншими партіями.

Спершу Каріньш не планував йти з посади, але врешті змінив рішення та 17 серпня офіційно подав у відставку. 

Детальніше про політичну кризу у Латвії читайте у статті Токсичний олігарх отримує вплив на Латвію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: