Генсек Ради Європи засудила свавільне "правосуддя" в Росії проти опонентів Кремля

Неділя, 6 серпня 2023, 18:55

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що стурбована все більш явним переслідуванням опонентів Кремля всередині Росії, та закликала відпустити російських опозиціонерів Алєксєя Навального та Владіміра Кара-Мурзу.

Як повідомляє "Європейська правда", її заяву поширила пресслужба Ради Європи. 

Пейчинович-Бурич зазначила, що у той час як Росія продовжує агресію проти України, всередині РФ можна бачити все більш репресивні кроки проти опонентів Кремля і усіх незгодних. 

До скарги України проти Росії в ЄСПЛ про політичні вбивства приєднались дві країни – Мін’юст

Вона закликала Москву звільнити ув’язнених опозиціонерів Алєксєя Навального та Владіміра Кара-Мурзу, а також розслідувати давніші замахи на них.

"Я вражена, наскільки явно російська влада порушує право на справедливий суд і належний судовий процес та інші права цих двох опозиційних політиків. Постійне недотримання принципу неупередженого правосуддя прямо свідчить про свавільний і безпідставний характер їхнього переслідування та практично не лишає сумнівів щодо того, що за вироками для них – політична помста", – заявила Марія Пейчинович-Бурич.

У п’ятницю Московський міський суд засудив Навального до ще 19 років позбавлення волі у так званій справі про створення "екстремістської спільноти". Це перша справа, пов’язана з його політичною діяльністю. Серед статей обвинувачення фігурували, серед іншого, "фінансування екстремізму" та "реабілітація нацизму".

Євросоюз та США засудили вирок

Нагадаємо, наприкінці липня ЄС розширив санкції за порушення прав людини в Росії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: