Reuters: ЄС почав підготовку санкцій проти Нігеру

Середа, 9 серпня 2023, 17:53

Країни Європейського Союзу розпочали підготовку до запровадження перших санкцій проти членів хунти, яка захопила владу в Нігері минулого місяця.

Про це повідомили агентству Reuters у середу європейські джерела, пише "Європейська правда".

Посадовець ЄС, який займається питаннями санкцій, і дипломат ЄС заявили, що Євросоюз почав обговорювати критерії каральних заходів. 

Посадовець сказав, що вони включатимуть "підрив демократії" в Нігері і, ймовірно, будуть узгоджені найближчим часом.

"Наступним кроком будуть санкції проти окремих членів хунти, які вважатимуться відповідальними (за захоплення влади. – Ред.)", – сказав дипломат ЄС.

США припиняють фінансування частини програм для Нігеру на тлі воєнного перевороту

Наразі не зрозуміло, коли санкції будуть узгоджені. 

Очікують, що міністри закордонних справ ЄС, які зустрінуться 31 серпня в іспанському місті Толедо, обговорять ситуацію в Нігері, в тому числі санкції.

Блок країн Західної Африки ECOWAS пригрозив хунті, що захопила владу в країні, військовою інтервенцією до Нігеру, якщо вони добровільно не повернуть владу законно обраному президенту Мохамеду Базуму. 

Лідери ECOWAS повинні зустрітися в четвер після того, як закінчився термін, відведений для відновлення на посаді Базума.

"ЄС готовий підтримати рішення ECOWAS, включаючи прийняття санкцій", – заявив Петер Стано, речник Єврокомісії з питань зовнішньої політики.

Нагадаємо, 26 липня у Нігері відбувся воєнний переворот, який остаточно зруйнував систему історичного впливу Парижа в колишніх колоніях Франції та Бельгії у державах на південь від Сахари.

Деталі читайте у статті: Франція шукає нове місце у світі: як Париж переглядає принципи своєї зовнішньої політики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: