Експрем'єрку Фінляндії Марін позбавили депутатського мандата за її бажанням

Середа, 13 вересня 2023, 08:43

Фінський парламент у вівторок позбавив депутатського мандата колишню прем'єрку Фінляндії Санну Марін.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Рішення ухвалили після схвалення відповідної пропозиції Радою спікерів фінського парламенту, причому в палаті не прозвучало жодної зустрічної пропозиції.

Під час обговорення Юха Мяєнпяя, представник праворадикальної партії "Справжні фіни", був єдиним депутатом, який виступив із критикою, але в результаті він підтримав рішення спікера.

"Виборці мають бути впевнені в тому, що депутат виконує свої обов'язки", – сказав Мяєнпяя, наголосивши на важливості довіри до парламентської системи.

Він також зазначив, що виборці в окрузі Марін могли б проголосувати інакше, якби знали про її плани.

Марін сама попросила позбавити її депутатського мандата. Минулого тижня вона оголосила, що працюватиме стратегічною радницею в Інституті Тоні Блера.

Хоча ця некомерційна організація, заснована колишнім прем'єр-міністром Британії, займається консультуванням урядів та політичних лідерів, конкретні деталі ролі Марін та її майбутніх клієнтів не розкривають.

Нещодавно Марін залишила посаду очільниці Соціал-демократичної партії Фінляндії, на чолі якої вона керувала й урядом.

Марін, яка свого часу стала наймолодшою прем’єркою у Європі, вирішила залишити посаду лідерки партії після парламентських виборів навесні 2023 року, коли есдеки опинилися на третій сходинці та не увійшли до складу нового уряду.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: