Міністри оборони Франції та України обговорили спільне виробництво та закупівлі

фото
П'ятниця, 29 вересня 2023, 08:33

На зустрічі міністрів оборони Франції та України у Києві обговорювали у тому числі потенційне спільне виробництво та оборонні закупівлі. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомили у Міноборони України.

На зустрічі французького міністра оборони Франції Себастьєна Лекорню з українським колегою Рустемом Умєровим говорили про актуальні потреби сил оборони України, двосторонні проєкти з військово-технічного співробітництва, підготовку українських військових та подальше впровадження Україною стандартів НАТО.  

Себастьєн Лекорню сказав, що Франція продовжить допомагати постачанням зброї і навчанням українських військових, зазначивши, що завдяки Франції навчання на французькій території або у Польщі пройшли понад 7 тисяч українських військових. 

Крім того, на зустрічі йшлося про здатність спільного вирообництва для потреб України.

"Зараз ми підходимо до такого незвичайного етапу у відносинах між нашими двома країнами, де ми разом дивимося, що ми можемо спільно виробляти чи спільно купувати", – цитують Себастьєна Лекорню.

У рамках візиту підписали меморандум про наміри щодо співпраці між ДП "Агенція оборонних закупівель" (колишній "Укроборонпром") та Генеральною дирекцією з озброєння (DGA) (Франція).

Документ передбачає безстроковість співробітництва та створює нормативно-правову базу для укладання контрактів. Це також сприятиме поглибленню військово-технічної співпраці, у тому числі, у сфері розвитку спільних високотехнологічних проєктів в інтересах забезпечення оборони обох країн, зазначили у Міноборони.

Лекорню у повідомленні в соцмережах додав, що за результатами зустрічі уклали "десяток угод" між промисловцями, які стосуються артилерії, бронетехніки, дронів і техніки для розмінування. "Завдяки цим угодам Франція мобілізує свій досвід промислового виробництва на підтримку України", – заявив французький міністр.

Рустем Умєров зі свого боку подякував Франції за допомогу, нагадавши, що завдяки Парижу Україна отримала сучасні системи ППО SAMP/T та Crotale, артилерійські системи CAESAR, протитанкові засоби Milan, колісні танки AMX, бронетранспортери VAB та багато іншого. 

Нагадаємо, Лекорню прибув в Україну 28 вересня. Перед цим стало відомо, що приїхав також міністр оборони Британії Грант Шаппс. 

Крім того, до Києва завітав генсек НАТО Єнс Столтенберг, який зазначив, що у п'ятницю в Києві пройде Форум оборонних індустрій, про підготовку якого раніше говорили в українському уряді.

Також у четвер стало відомо, що німецький концерн Rheinmetall отримав від Федерального антимонопольного відомства Німеччини дозвіл на створення спільного підприємства з концерном "Українська оборонна промисловість" (колишній "Укроборонпром").

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: