Українського правозахисника Захарова номінували на премію ПАРЄ

фото
Четвер, 7 вересня 2023, 11:46

Український правозахисник Євген Захаров – серед трьох номінантів на премію ім. Вацлава Гавела за роль у захисті прав людини, яку присуджує Парламентська асамблея Ради Європи.

Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосили у ПАРЄ. 

Журі премії з прав людини ім. Вацлава Гавела, яке очолює президент ПАРЄ Тіні Кокс, оголосило трьох номінантів – з Туреччини, Польщі та України. 

 
Євген Захаров
фото: уніан

Український номінант – відомий правозахисник Євген Захаров, засновник Української Гельсінської спілки з прав людини та директор Харківської правозахисної групи, а з 2022 року заснував ініціативу за участі різних ГО "Трибунал для Путіна", що збирає, перевіряє та систематизує інформацію про воєнні злочини РФ в Україні. 

Окрім нього, на премію номінували активіста, правозахисника і філантропа з Туреччини Османа Кавалу, який ув’язнений з 2017 року, та польську правозахисницю, активістку з руху за права жінок та вразливих категорій населення Юстину Виджинську.

Переможця премії 2023 року мають оголосити на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ у Страсбурзі 9 жовтня. 

Премію Вацлава Гавела вручають щорічно. Вона включає 60 тисяч євро, пам’ятний приз і диплом. 

У 2022 році премію присудили російському опозиціонеру Владіміру Кара-Мурзі, а у 2021 році – представниці білоруської опозиції Марії Колесниковій

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: