Єврокомісія: Блокада і бомбардування сектора Гази – прямий наслідок дій ХАМАС

Вівторок, 10 жовтня 2023, 14:18

У Єврокомісії прокоментували рішення Ізраїлю відключити електроенергію та воду сектору Гази, запровадивши фактичну блокаду, а також широкомасштабні бомбардування у відповідь на атаку ХАМАС, що почалась 7 жовтня.

Із заявою у вівторок виступ речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Відповідаючи на питання, чи не порушує Ізраїль своїми кроками міжнародне право, Стано сказав, що дії Тель-Авіва є прямим наслідком нападу терористів ХАМАС.

"Ця атака досі триває, досі літають ракети, досі є заручники, утримувані тільки у богу відомих умовах… Захоплювати заручників, цивільних – це суперечить будь-якому праву, будь-яким нормам цивілізованої поведінки. Те, що ми бачимо зараз, маю на увазі відповідь Ізраїлю – це прямий наслідок того, що ХАМАС почав робити в суботу", – заявив Стано.

Водночас, додав він, позиція ЄС полягає у тому, що Ізраїль у своїй відповіді на терористичний напад повинен дотримуватись міжнародного права. 

"Позиція Європейського Союзу одночасно каже, що Ізраїль має право захищати себе… і що  це необхідно робити відповідно до міжнародного права", – підкреслив Стано.

Міністри закордонних справ ЄС у вівторок обговорять на зустрічі в Омані ситуацію в Ізраїлі та визначать, які дії слід вжити далі.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель запросив на екстрену зустріч міністрів дипломатичних представників Ізраїлю та Палестини.

Як відомо, ЄС протягом десятиріч є найбільшим донором палестинського народу. Водночас відразу після нападу ХАМАС на Ізраїль глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Ізраїль має абсолютне право на самозахист.

Читайте докладну статтю про те, як теракти в Ізраїлі змінюють політику ЄС щодо регіону та що робити Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: