ЗМІ: Блінкен попередив про ризик вторгнення Азербайджану до Вірменії

Субота, 14 жовтня 2023, 08:17

Держсекретар США Ентоні Блінкен минулого тижня попередив невелику групу законодавців, що його відомство відстежує можливість того, що Азербайджан готувати вторгнення до Вірменії найближчим часом.

Про це у коментарі Politico розповіли двоє неназваних осіб, знайомих з цією розмовою, повідомляє "Європейська правда".

Заява Блінкена свідчить про глибоке занепокоєння адміністрації президента США операціями Азербайджану проти Нагірного Карабаху і можливістю поширення конфлікту.

За даними видання, 3 жовтня законодавці вимагали від Блінкена вжити можливих заходів проти президента Азербайджану Ільхама Алієва у відповідь на вторгнення до Нагірного Карабаху у вересні, зазначили джерела видання на умовах анонімності.

Водночас держсекретар зауважив, що його відомство шукає шляхи притягнення Азербайджану до відповідальності і не планує поновлювати давню відмову, яка дозволяє США надавати військову допомогу Баку.

Він додав, що Держдеп бачить можливість того, що Азербайджан вторгнеться на південь Вірменії в найближчі тижні.

Тим не менш, Блінкен висловив впевненість у продовженні дипломатичних переговорів між Вірменією та Азербайджаном.

На зустрічі з Блінкеном були присутні як представники Республіканської, так і Демократичної партій, зокрема Ненсі Пелосі, Анна Ешоо з Каліфорнії та Френк Паллоне з Нью-Джерсі.

У своїй заяві Державний департамент відмовився коментувати факт такої розмови, однак підкреслив прихильність відомства "суверенітету та територіальній цілісності Вірменії" та вирішенню конфлікту шляхом "прямих переговорів".

Нагадаємо, у вересні Ільхам Алієв закликав Вірменію відкрити "коридор", який з'єднає материковий Азербайджан з ексклавом Нахічевань - смугою азербайджанської території, розташованої між Вірменією, Іраном і Туреччиною. 

У 2021 році азербайджанський лідер погрожував створити такий коридор "подобається це Вірменії чи ні".

Азербайджан почав "антитерористичну" операцію проти Нагірного Карабаху, своєї міжнародно визнаної території, 19 вересня і оголосив про її закінчення наступного дня.

Після військової операції Азербайджану його залишили понад 100 тисяч етнічних вірмен - практично все населення Карабаху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: