Reuters дізнався, які варіанти санкцій проти російських діамантів обговорює G7

Середа, 18 жовтня 2023, 19:08

Представники країн "Групи семи" цього тижня обговорять чотири варіанти запровадження санкцій проти російських діамантів, покликані позбавити РФ важливого джерела доходу для фінансування війни проти України.

Про це дізналось агентство Reuters, пише "Європейська правда".

На зустрічі технічних представників G7 сторони обговорять чотири пропозиції щодо санкцій проти діамантів російського походження, які підготували Бельгія, Індія, французька група ювелірної промисловості та Всесвітня алмазна рада.

Основні розбіжності між пропозиціями стосуються того, звідки діаманти потраплятимуть на ринки G7, як перевірятимуть їхнє походження з Росії, а також якими будуть пороги ваги діамантів і наслідки порушення правил.

Індія й Бельгія пропонують, щоб "пунктом входу" були їхні алмазні біржі, французька група пропонує визначити кілька таких місць, а Всесвітня алмазна рада пропонує більш саморегульовану систему.

Прем’єр Бельгії: ЄС "дуже близький" до санкцій проти російських діамантів

Позиція Нью-Делі й Брюсселя пов’язана з їхньою роллю в глобальній торгівлі діамантами. Але якщо Бельгія виступає за жорстку систему відстеження походження коштовностей, яка вже налагоджена на її біржі в Антверпені, Індія побоюється, що це покладе значний тягар на її малих і середніх виробників.

Дипломатичне джерело повідомило Reuters, що G7 наразі веде "інтенсивні технічні консультації" щодо механізму відстеження походження діамантів.

"У листопаді нам абсолютно необхідно все прояснити (стосовно заборони на російські діаманти. – Ред.), якщо ми хочемо встигнути до 1 січня", – додало джерело.

Про необхідність заборони ввезення російського коштовного каміння в Євросоюзі говорили рівно рік тому. У вересні 2022 року п’ять країн – Польща, Ірландія, Литва, Естонія та Латвія – запропонували накласти заборону в рамках сьомого пакета санкцій.

Однак тоді проти виступила Бельгія, аргументуючи свою позицію тим, що санкції вплинуть на діамантовий бізнес країни, на який припадає щонайменше 5% експорту та 30 тисяч робочих місць в країні. Крім того, зусилля, спрямовані на припинення поставок алмазів із Росії, були складними через здатність Росії обходити санкції.

Докладніше про "діамантову дилему" Євросоюзу і долю заблокованих активів РФ читайте у статті: Діаманти не назавжди: чи піде ЄС на заборону російського коштовного каміння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: