ЗМІ: Деякі країни ЄС розкритикували президентку Єврокомісії за рівень підтримки Ізраїлю

Четвер, 19 жовтня 2023, 11:00

На віртуальному саміті ЄС, що був присвячений ситуації на Близькому Сході, серед країн ЄС виникли розбіжності щодо рівня підтримки Ізраїлю, який зазнав нападу з боку терористичного угруповання ХАМАС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

За інформацією видання, головним предметом суперечок для багатьох країн-членів ЄС було сприйняття того, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн перевищила свої повноваження, продовжуючи непохитно підтримувати Ізраїль.

У матеріалі йдеться, що фон дер Ляєн піддали критиці за її нещодавній візит до Тель-Авіва, адже її послання прозвучало без застереження, висловленого іншими європейськими лідерами та головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем, про те, що будь-які дії Ізраїлю повинні відповідати міжнародному гуманітарному праву.

Автори публікації зазначають, що деякі лідери країн ЄС прямо похвалили фон дер Ляєн під час саміту за її візит. Утім, за словами людей, поінформованих про цю розмову, більшість держав-членів раніше скаржилися на нескоординовану позицію президентки комісії.

Президент Євроради Шарль Мішель після двогодинних віртуальних переговорів підкреслив, що зовнішня політика ЄС має ґрунтуватися на єдності та послідовності, вимагаючи поваги до міжнародного права, де б не відбувалися конфлікти, що також було сприйнято як публічне нагадування фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії: ЄС не відволічеться від допомоги Україні

Переговори у вівторок перервали після того, як лідери країн ЄС дізналися про заяву палестинців, що ізраїльська авіація нібито завдала удару по лікарні в місті Газа, внаслідок чого загинули сотні людей.

Ізраїль заперечив свою причетність до вибуху, заявивши, що він був спричинений ракетою, випущеною палестинським терористичним угрупованням "Ісламський джихад".

Euractiv відзначає, що, розмовляючи з журналістами після саміту, фон дер Ляєн вже була більш обережною у своїх висловлюваннях. Дипломати ЄС, яких видання попросило висловитися на умовах анонімності, сказали, що помітили зміну в її тоні.

"Ми повинні рухатися далі і зосередитися на викликах, тому будемо сподіватися, що в нас не буде проблем з тим, що вона перегинає палицю в цьому питанні", – заявив один із дипломатів з ЄС.

Після віртуального саміту ЄС фон дер Ляєн заявила, що ЄС не бачить суперечності в солідарності з Ізраїлем та допомозі палестинцям.

Нагадаємо, ЄС у понеділок оголосив про організацію "гуманітарного повітряного мосту", за допомогою якого до сектору Гази постачатимуть гуманітарну допомогу на тлі ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.

Водночас ЄС потроїв розмір гуманітарної допомоги для сектору Гази до 75 мільйонів євро. 

Читайте також: Як теракти в Ізраїлі змінюють політику ЄС щодо регіону та що робити Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: