Хорватія і Албанія закликали ЄС вжити заходів проти Сербії через насильство в Косові

Понеділок, 2 жовтня 2023, 19:21

Прем'єр-міністри Хорватії Андрей Пленкович та Албанії Еді Рама засудили насильство з боку сербських бойовиків на півночі Косова та закликали Захід і Євросоюз вжити заходів проти Сербії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Anadolu.

Прем'єри на спільній прес-конференції у хорватській столиці Загребі висловили стурбованість нещодавніми збройними сутичками на півночі Косова, а після цього оголошенням сербським урядом дня національної жалоби.

"У нас є злочин, вбивство поліцейського, і у нас є героїзація тих, хто його вчинив", – заявив Рама.

У Сербії заявили про відведення частини військ від кордону з Косовом

Пленкович, зі свого боку, заявив, що рішення Белграда провести день жалоби майже означає ототожнення з тим, що сталося на півночі Косова.

За словами глави уряду Хорватії, буде проведено розслідування з метою повного визначення того, що сталося, після чого спецпосланець ЄС з питань діалогу між Приштиною і Белградом запропонує відповідні заходи.

Нагадаємо, у вересні на півночі Косова, де переважають етнічні серби, озброєна група невідомих вбила із засідки косовського поліцейського, після чого її члени закріпилися на території монастиря і після тривалих перестрілок більшість змогли відступити, троє з групи загинули і ще декілька були затримані. 

Раніше міністерка закордонних справ Косова Доніка Гервалла-Шварц  заявила, що поведінка Сербії щодо Косова нагадує поведінку Росії щодо України перед її вторгненням.

У Приштині також заявили, що Сербія мала конкретний план анексії північних муніципалітетів Косова, де переважають етнічні серби.

Читайте більше про останнє загострення: Сербія штовхає до війни: що стоїть за спробою розморозити бойові дії в Косові

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: