Прем’єр Швеції радий "приємній новині" з Туреччини про вступ країни в НАТО

Понеділок, 23 жовтня 2023, 17:56

Шведський прем'єр-міністр Ульф Крістерссон привітав рішення турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана передати парламенту протокол про ратифікацію вступу Швеції в Північноатлантичний Альянс.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SVT.

Крістерссон заявив, що передання питання про вступ Швеції в НАТО на розгляд парламенту – це "приємна новина".

"Ми раді, що президент Туреччини Ердоган передав ратифікаційні документи до турецького парламенту. Тепер парламенту залишається розглянути це питання. Ми з нетерпінням чекаємо на членство в НАТО", – додав він.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон у коментарі SVT також привітав рішення Ердогана.

ЗМІ: В уряді Швеції упевнені, що будуть у НАТО за "кілька тижнів"

"Ми з нетерпінням чекаємо якнайшвидшого набуття повноправного членства. Це хороший крок у правильному напрямку", – сказав він.

Раніше в понеділок турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

Нагадаємо, в липні на Вільнюському саміті НАТО Туреччина погодилась розблокувати процес ратифікації вступу Швеції до Альянсу в обмін на допомогу у зближенні з Європейським Союзом.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що передасть ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО на розгляд парламенту в жовтні, коли законодавчий орган збереться після літніх канікул.

Проте ратифікація шведської заявки опинилась під загрозою після низки акцій зі спаленням Корану у Швеції, що розлютило багато мусульманських країн, зокрема й Туреччину. Крім того, Анкара заявляла, що членство Стокгольма в Альянсі залежне від продажу Туреччині американських винищувачів F-16.

Окрім Туреччини, заявку Швеції не ратифікувала і Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: