Генсек НАТО закликав Туреччину якнайшвидше ратифікувати членство Швеції

Понеділок, 23 жовтня 2023, 19:49

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у понеділок закликав парламент Туреччини якнайшвидше проголосувати за членство Швеції в НАТО.

Заяву Столтенберга цитує агентство AFP, повідомляє "Європейська правда".

Генсек НАТО зазначив, що вітає рішення турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана підписати протокол щодо вступу Швеції в Альянс і передати його на розгляд парламенту – Великих національних зборів.

"Я з нетерпінням очікую на швидке голосування щодо ратифікації та на те, щоб дуже скоро привітати Швецію як повноправного члена НАТО", – додав він.

Прем’єр Швеції радий "приємній новині" з Туреччини про вступ країни в НАТО

Нагадаємо, в липні на Вільнюському саміті НАТО Туреччина погодилась розблокувати процес ратифікації вступу Швеції до Альянсу в обмін на допомогу у зближенні з Європейським Союзом.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що передасть ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО на розгляд парламенту в жовтні, коли законодавчий орган збереться після літніх канікул.

Проте ратифікація шведської заявки опинилась під загрозою після низки акцій зі спаленням Корану у Швеції, що розлютило багато мусульманських країн, зокрема й Туреччину. Крім того, Анкара заявляла, що членство Стокгольма в Альянсі залежне від продажу Туреччині американських винищувачів F-16.

Окрім Туреччини, заявку Швеції не ратифікувала і Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: