Прем’єри Естонії, Швеції та Фінляндії обговорили інцидент із Balticconnector

Четвер, 26 жовтня 2023, 20:02

Голови урядів Естонії, Швеції та Фінляндії провели зустріч на полях саміту Європейського Союзу в Брюсселі, присвячену безпеці підводної критичної інфраструктури.

Про це вони повідомили в соцмережі Twitter (X), пише "Європейська правда".

Естонська прем’єрка Кая Каллас зазначила, що обговорила з фінським і шведським колегами Петтері Орпо та Ульфом Крістерссоном "останні події, пов'язані з розслідуванням інцидентів з підводними кабелями та Balticconnector".

"Ми також обговорили подальші кроки, зокрема підвищення безпеки критично важливої інфраструктури в Балтійському морі", – написала вона.

Як відомо, в ніч на 8 жовтня за невідомих обставин виявився пошкодженим газопровід Balticconnector, що сполучає Естонію і Фінляндію, а також телекомунікаційний кабель естонського оператора.

Фінське Національне бюро розслідувань заявило, що пошкодження Balticconnector, найімовірніше, спричинили дії судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу.

Водночас Каллас заявила, що не можна виключати диверсію як одну з причин пошкодження газогону й підводних комунікаційних кабелів у Балтійському морі.

Детально на цю тему читайте у статті: Шторм чи диверсія? Фінляндія та Естонія розслідують "вибух" газогону на дні Фінської затоки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: