Литва і США домовились про безпеку поставок оборонних товарів

Понеділок, 30 жовтня 2023, 11:25

Литва і США підписали двосторонню угоду, якою зобов'язалися підтримувати одна одну в забезпеченні критично важливих потреб в обороні.

Про це повідомило у понеділок литовське Міністерство оборони, пише "Європейська правда".

Угоду підписали 27 жовтня під час візиту до Вашингтона заступниці міністра національної оборони Литви Грети-Моніки Тучкуте.

Президент Литви про підтримку України: Ми не маємо права на втому

Реклама:

"США є одним з головних партнерів Литви у сфері оборонних закупівель. Ця угода допоможе Литві залишатися серед пріоритетів уряду США у сфері продажу озброєнь та обладнання.

Це особливо актуально в той час, коли через війну в Україні, агресивну поведінку Китаю і нещодавні події в Ізраїлі попит на зброю і техніку в усьому світі зростає, а пропозиція ще не адаптувалася належним чином", – прокоментувала угоду Тучкуте.

У міністерстві також повідомили, що під час переговорів у Пентагоні Тучкуте отримала тверді запевнення в тому, що США добре обізнані з безпековою ситуацією в Литві і роблять все можливе для того, щоб проєкти закупівель виконували швидко, а необхідне озброєння і техніка надходили до Литви своєчасно.

Під час зустрічей йшлося також про необхідність подальшої підтримки України інноваційними рішеннями в оборонній промисловості та вивчення її досвіду.

Наразі Литва має понад 60 проєктів із закупівель тільки зі США. До кінця цього року Литва і США підпишуть угоду про придбання ракет AMRAAM. 

Раніше з американцями домовились про закупівлю артилерійських систем HIMARS, броньованих всюдиходів JLTV, вертольотів Black Hawk і безпілотників Switchblade. 

Крім того, Литва вже багато років купує у США протитанкові ракетні комплекси Javelin і різні засоби зв'язку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: