Голова уряду Нідерландів розповів Зеленському, коли навчальні F-16 прибудуть до Румунії

Понеділок, 30 жовтня 2023, 17:58

Президент Володимир Зеленський і виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів у понеділок провели розмову у форматі відеоконференції, присвячену оборонним потребам України, європейській безпеці та ситуації на Близькому Сході.

Про це обоє лідерів повідомили у соцмережі Twitter (X), пише "Європейська правда".

Марк Рютте запевнив, що Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну, й ескалація на Близькому Сході не стане цьому на заваді.

"Я також зміг повідомити президенту Зеленському, що винищувачі F-16, які Нідерланди пообіцяли надати для посилення української протиповітряної оборони, прибудуть до навчального центру в Румунії через два тижні. Це означає, що незабаром можуть розпочатися курси підготовки українських пілотів, які будуть на них літати", – додав він.

Реклама:

Також, згідно з повідомленням голови нідерландського уряду, сторони обговорили питання експорту українського зерна через чорноморські порти й участь Нідерландів у розслідуванні воєнних злочинів Росії.

Своєю чергою Зеленський відзначив утілення попередніх домовленостей Києва й Амстердама щодо додаткових ракет для систем Patriot, підготовки до передання винищувачів F-16 і патрульних катерів, а також довгострокової фінансової допомоги.

"Я закликав ЄС пришвидшити роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії, а ще над ефективним механізмом переказування в Україну доходів від заморожених російських активів", – написав президент.

Лідери також погодились, що необхідно запобігати подальшій ескалації та ширшій війні на Близькому Сході, й Україна готова докласти до цього всіх зусиль, повідомив голова держави.

Нагадаємо, Рютте у середині жовтня прибув із неоголошеним візитом до Одеси, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським й пообіцяв, що Україна отримає додаткові ракети для ЗРК Patriot і патрульні катери.

Крім того, нещодавно Україна почала з Нідерландами двосторонні переговори про "гарантії безпеки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: