Глава Євроради: Україна може належати до ЄС у 2030 році

Середа, 4 жовтня 2023, 07:40

Президент Європейської ради Шарль Мішель висловився за приєднання України до ЄС до 2030 року – за умови, що обидві сторони виконають свою "домашню роботу".

Про це Мішель сказав у інтерв’ю виданню Spiegel, пише "Європейська правда".

"Так, Україна може стати частиною ЄС у 2030 році, якщо обидві сторони виконають своє домашнє завдання", – заявив Мішель. 

Україна та інші країни-кандидати, за його словами, повинні впроваджувати реформи, боротися з корупцією та виконувати вимоги законодавства. 

"Ми в ЄС повинні чітко розуміти, чого ми хочемо досягти разом, де наші пріоритети і на що ми хочемо витрачати гроші. І нам потрібно прискорити процеси прийняття рішень", – додав глава Євроради.

Мішель сказав, що ЄС не може більше втрачати час. 

"Країни Західних Балкан, наприклад, 20 років чекали на вступ до ЄС, там посилюється вплив Росії та Китаю.  А процвітаюча і безпечна Україна – в наших власних інтересах. Їхній опір Росії показав, що Україна має бути в ЄС. І вже скоро, а не колись. Це також довело б, що ЄС здатний до геополітичних дій", – вважає глава Євроради.

Як відомо, питання реформи Євросоюзу активно обговорюють на тлі підготовки до його розширення за рахунок держав Східної Європи та Західних Балкан.

12 експертів на прохання Франції та Німеччини, які вважаються найвпливовішими членами Євросоюзу, запропонували план структурної реформи об’єднання, аби воно було готове до прийняття нових держав у майбутньому.

Глава МЗС Дмитро Кулеба наголосив на тому, що реформа ЄС не повинна використовуватися для гальмування набуття членства новими країнами.

Читайте також: Євросоюз у пошуках сміливості. Що стає головною перепоною для вибору моделі розширення ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: