Санду вірить у членство Молдови в ЄС до 2030 року, навіть без Придністров’я

Понеділок, 13 листопада 2023, 20:06

Президентка Молдови Мая Санду, коментуючи рекомендацію Європейської комісії почати переговори про членство її країни, висловила сподівання, що вони завершаться до 2030 року.

Про це вона сказала в етері Radio Moldova, повідомляє "Європейська правда".

На думку Санду, Молдова може стати повноправним членом ЄС з огляду на те, що "менш ніж за два роки нам вдалося зробити важливі кроки".

"Ми взяли на себе зобов'язання з нашого боку, тому що тут ми контролюємо ситуацію, ми повинні виконати всі зобов'язання і досягти європейських стандартів до 2030 року, і ми сподіваємося, що ЄС буде готовий нас прийняти", – додала вона.

Реклама:

Молдовська президентка не виключила, що членство Молдови в ЄС може настати й раніше, "якщо ми також тут, усередині країни, будемо все більше і більше працювати над цим порядком денним європейської інтеграції, а з іншого боку, якщо в ЄС буде зберігатись відкритість".

Грузинська президентка вважає, що Україна, Молдова і Грузія вступлять в ЄС одночасно

Санду повторила, що в "найгіршому випадку" допускає поетапний вступ Молдови в ЄС: спершу без Придністров’я, а потім із ним, оскільки протилежне означало б "надати Кремлю право вето на процес інтеграції країни".

"Щойно люди побачать, як зростає рівень життя, як зростають пенсії і зарплати, як покращується життя в наших населених пунктах, вони, безумовно, захочуть йти тим же шляхом. Я вірю, що вони сьогодні цього хочуть, але є ще й Російська Федерація, яка докладає значних зусиль", – пояснила президентка.

Як відомо, 8 листопада Європейська комісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори про вступ до ЄС з Молдовою та Україною. Остаточне рішення про початок переговорів мають ухвалити лідери країн-членів на засіданні 14-15 грудня.

Читайте також: Кандидатські перегони: хто випереджає Україну на шляху до ЄС та чи реально їх наздогнати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: