У Сеулі заявили про запуск Північною Корею військового розвідувального супутника

Вівторок, 21 листопада 2023, 18:53

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї у вівторок сповістив про ймовірний запуск Північною Кореєю ракети-носія, що має вивести на орбіту військовий розвідувальний супутник.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Yonhap.

Південнокорейські військові зафіксували запуск ракети з району північнокорейського населеного пункту Тончхан-ри на північно-західному узбережжі приблизно о 22:43 (15:43 за Києвом), і супутник пролетів над водами на захід від прикордонного острова Пенньондо.

Вони, однак, не уточнили, чи був запуск успішним і чи вдалось КНДР вивести супутник на орбіту.

Реклама:

Джерело японського інформагентства Kyodo в Міністерстві оборони Японії також повідомило, що зафіксований запуск міг бути пов’язаним зі спробами Пхеньяна вивести на орбіту військовий супутник.

Макрон розповів Сі про стурбованість військовою співпрацею Росії та Північної Кореї

Японська система сповіщень J-Alert зафіксувала проліт ракети над Тихим океаном о 22:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), у результаті чого жителів префектури Окінава на південному заході країни закликали на деякий час сховатися в укриття.

Протягом цього року КНДР уже двічі намагалась вивести на орбіту власний військовий розвідувальний супутник, але обидві спроби – у травні й серпні – завершувались невдачею.

Перед нинішнім пуском Пхеньян попередив Сеул і Токіо про наміри запустити ракету, не уточнюючи, коли саме це відбудеться. Цей крок порушує резолюції Ради безпеки ООН, які забороняють КНДР використовувати технології балістичних ракет.

Південна Корея і США раніше висловлювали стурбованість підготовкою Північної Кореї до запуску шпигунського супутника, вказуючи, що країна могла отримувати допомогу від Росії після зустрічі між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і президентом РФ Владіміром Путіним у вересні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: