Тисячі освітян відновлюють страйк у Литві

Середа, 22 листопада 2023, 10:45

У Литві вчителі відновлюють протести, вимагаючи більшого підвищення зарплат, ніж пропонує уряд.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Профспілка працівників освіти Литви (LŠDPS) у середу відновлює страйк вчителів і організовує мітинг біля Сейму.

В Італії оголосили страйк на знак протесту проти бюджетних планів уряду

Реклама:

Андрюс Навіцкас, голова профспілки, повідомив, що у страйку планують взяти участь понад 3 000 вчителів і понад 200 навчальних закладів.

За його словами, очікують, що цей страйк буде більшим, ніж попередній, що відбувся місяць тому, але не прогнозує, як довго він триватиме.

LŠDPS і Міністерство освіти, науки і спорту мають розбіжності щодо оплати праці вчителів, навантаження та зменшення кількості учнів у класах, що призвело до страйку наприкінці вересня, який був тимчасово призупинений у середині жовтня.

У бюджеті на наступний рік уряд пропонує підвищити зарплату вчителям у два етапи: на 10% з січня і ще раз на стільки ж з вересня, в результаті чого середня зарплата вчителя зросте до 130% від середньої зарплати по країні.

LŠDPS, однак, хоче, щоб наступного року зарплату вчителям підвищили двічі – щоразу на 15%. За словами міністерства, у державному бюджеті немає фінансових можливостей для виконання цієї вимоги.

Минулого місяця чотири інші профспілки працівників освіти підписали колективну угоду з Міністерством освіти, науки і спорту.

Нагадаємо, на початку літа у Румунії вчителі страйками домоглися підвищення зарплати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: