Уряд Ірландії оголосив про наймасштабніші за історію країни зміни її нейтралітету

Четвер, 23 листопада 2023, 22:16

Міністр закордонних справ та за сумісництвом оборони Ірландії Міхол Мартін оголосив про плани перегляду оборонної політики країни, зокрема реформу процедури відправлення миротворчих контингентів, яка є однією з відмінних рис нейтралітету країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Irish Times.

Ключова зміна, ініційована ірландським урядом, полягатиме у відмові від системи "потрійного замка". Вона передбачає, що Ірландія може розгортати контингент чисельністю понад 12 військових за кордоном лише після дозволу уряду, парламенту й Ради безпеки ООН.

"Потрійний замок", який в Ірландії вважається наріжним каменем нейтралітету, Ірландія хоче скасувати, виключивши необхідність звернення до Радбезу ООН.

Реклама:
Нейтральна Ірландія визнала, що проведе збройну підготовку українських військових

Голова ірландського МЗС пояснив, що цей орган є все менш функціональним після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і через це багато військових місій Ірландії застрягають на стадії планування.

Скасування "потрійного замка" дозволить Ірландії брати участь у місіях, організованих іншими організаціями, такими як ЄС чи Африканський союз, додав Мартін. Крім того, Ірландія також могла б безпосередньо допомагати країні, яка просить допомоги у міжнародного співтовариства.

Крім того, у межах оновлення оборонної політики ірландський уряд завершить розробку нової Стратегії національної безпеки і створить першу стратегію морської безпеки – з огляду на те, що у прибережних водах країни прокладена низка важливих телекомунікаційних кабелів.

Дублін також створить Управління національної безпеки, яке відповідатиме за оформлення допусків до державної таємниці посадовцям і захист секретної інформації ЄС. Відсутність такого органу в деяких випадках викликала проблеми з обміном секретною інформацією з Євросоюзом.

Прем'єр Ірландії відкинув можливість вступу країни в НАТО

Хоча Міхол Мартін говорив про необхідність посилення безпекової співпраці з ЄС і НАТО, він виключив кроки до членства в Альянсі або будь-яку іншу зміну політики військового нейтралітету, наголосивши, що це "просто не стоїть на порядку денному".

"ЄвроПравда" вже детально розповідала про те, як сформувався ірландський нейтралітет, у статті "Ірландське розширення НАТО". Але у червні уряд Ірландії провів публічний консультативний форум щодо традиції військового нейтралітету країни.

Читайте також: Ще не НАТО: як Ірландія зробила крок від нейтральності, але не зважилася на справжні зміни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: