"Історично, щоб не сказати епічно": Кулеба – про зустріч голів МЗС країн ЄС

Понеділок, 11 грудня 2023, 20:50

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в понеділок у Брюсселі, анонсувавши "важливі" рішення цього тижня.

Про це міністр написав в Instagram, повідомляє "Європейська правда".

За словами Кулеби, це "було історичне, щоб не сказати епічне, засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС".

"Востаннє таку відверту розмову я пам’ятаю в цьому форматі в перші дні повномасштабного вторгнення, коли обговорювалося відключення банків РФ від SWIFT, – пояснив він. – Наприкінці тижня нас чекають важливі рішення на саміті Євроради. Підготовка йде повним ходом, додаються нові елементи".

Реклама:
Кулеба: У ЄС ще немає рішення про відкриття переговорів з Україною, боротьба триває

Голова МЗС зазначив, що обговорив із топдипломатом Євросоюзу Жозепом Боррелем підсумки засідання й отримав підтвердження, що у вівторок, 12 грудня, Єврокомісія представить проєкт рішення про використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

"Ми давно наполягали на необхідності такого механізму. Будемо детально вивчати пропозицію наших європейських партнерів", – підсумував Кулеба.

Як повідомлялось, після зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу Боррель заявив, що переважна більшість міністрів погодилися з необхідністю не лише не послаблювати, а й збільшувати підтримку України.

За кілька днів до саміту ЄС канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав усіх західних союзників чітко взяти на себе зобов'язання щодо довгострокової допомоги Україні в її захисті від Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: