Мішель "дуже впевнений" у схваленні 50 млрд євро для України попри позицію Угорщини

Вівторок, 12 грудня 2023, 21:10

Голова Європейської ради Шарль Мішель вважає, що лідери ЄС на саміті цього тижня досягнуть компромісу щодо схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні на 2024-2027 роки.

Про це він сказав в інтерв’ю українській службі "Радіо Свобода", повідомляє "Європейська правда".

Мішель заявив, що "дуже впевнений" у рішенні про 50 мільярдів євро для України, хоч і визнав, що це не буде легко.

"Але я переконаний, оскільки відчуваю дуже сильну підтримку. Відчуваю, що європейські лідери розуміють усю необхідність чітко дати зрозуміти цим рішенням, що ми підтримуємо Україну в довгостроковій перспективі", – додав він.

Реклама:

Голова Євроради вказав, що з необхідністю схвалити додаткове фінансування для України погоджуються всі країни-члени ЄС, окрім Угорщини, "яка висловлює певні сумніви і певне небажання".

ЄС має переконати Угорщину в необхідності надання допомоги Україні – німецький урядовець

"Нам потрібно переконати Угорщину, і ми працюємо над цим вдень і вночі, щоб підготувати цю Європейську раду. Сподіваюся, ми зможемо це зробити", – підсумував Мішель.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, як відомо, виступає проти відкриття переговорів про вступ України до ЄС та навіть не хоче, щоб це питання виносили на обговорення саміту; також він не хоче підтримувати багаторічний інструмент фінансової підтримки для України обсягом 50 млрд євро та програму ЄС для військової підтримки України.

У Європейському Союзі, однак, не виключають, що рішення саміту ЄС стосовно додаткової допомоги Україні та середньострокового перегляду бюджету можуть бути ухвалені в обхід Угорщини, яка їх блокує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: