Байден поговорив з Ердоганом про завершення вступу Швеції у НАТО та Близький Схід

П'ятниця, 15 грудня 2023, 07:21

Президент США Джо Байден і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провели телефонну розмову, у якій однією з центральних тем було завершення вступу Швеції у НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Лідери "обговорили важливість посилення НАТО, у тому числі важливість якнайшвидше привітати Швецію як союзника і надалі покращувати сумісність Туреччини з НАТО", – зазначають у комюніке Білого дому.

Також домовилися про наступні контакти для підготовки до саміту НАТО у липні 2024 року, що пройде у Вашингтоні.

Реклама:

В обговоренні подій на Близькому Сході Байден наголосив, що США підтримують право Ізраїлю захищатися. Також лідери обговорили зусилля для збільшення гуманітарної допомоги цивільному населенню сектора Гази, його захисту, та необхідність "політичного горизонту" для палестинців.

Ердоган наголошував на потребі якнайшвидше "зупинити людську трагедію" у Газі та заявив, що перемир’я швидко стало би можливим, якби США припинили безумовно підтримувати Ізраїль, повідомляє Anadolu. Лідер Туреччини заявив, що США мають якнайшвидше забезпечити припинення вогню у регіоні і це "історична відповідальність" Вашингтона. 

Також Ердоган наполягав на тому, що бачить найкращим рішенням створення держави Палестина зі столицею у Єрусалимі. 

Зазначають, що Байден і Ердоган обговорювали також питання F-16 для Туреччини. 

Нагадаємо, у парламенті Туреччини, де очікує подальшого розгляду протокол про вступ Швеції у НАТО, заявили, що ратифікація може статись уже у 2024 році.  

Раніше Ердоган заявляв, що очікує кроків від Конгресу США для продажу винищувачів F-16 Туреччині для того, аби турецький парламент нарешті ратифікував вступ Швеції у НАТО.  

Тим часом Угорщина повторила обіцянку Швеції, що не буде останньою в ратифікації її вступу в НАТО. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: