Кулеба назвав історичним прохання Шольца до Орбана вийти під час голосування щодо України

Неділя, 17 грудня 2023, 12:37

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за те, що на саміті ЄС той вмовив угорського прем'єра Віктора Орбана не ветувати початок переговорів про вступ України в ЄС.

Як пише "Європейська правда", про це він заявив в коментарі Bild.

"Те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив на саміті, щоб усунути загрозу угорського вето, увійде в історію як акт німецького лідерства в інтересах Європи", – зазначив Кулеба.

За його словами, цього тижня очільник німецького уряду завоював багато щирого і заслуженого захоплення в серцях українців.

Реклама:

Глава МЗС пригадав, що коли в травні минулого року він агітував у Берліні за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, його заклики до Німеччини взяти на себе ініціативу в цьому процесі здебільшого залишалися глухими.

"Німеччина не хоче бути лідером", – говорили мені експерти та політики в Берліні. Я радий, що відтоді німецькі політичні рішення змінилися. Я можу лише сподіватися, що це також означає більш широкий і незворотній поворот у ставленні Німеччини до лідерства у вирішенні найскладніших питань", – вказав Кулеба.

Сійярто просить не вірити "таблоїдам", які писали про приниження Орбана на саміті ЄС

Міністр наголосив, що в Києва є багато причин бути вдячними Німеччині, від військової допомоги до фінансової підтримки, але, додав він, політична ясність щодо членства України в ЄС – це, мабуть, "найкращий різдвяний подарунок від Берліна".

"Сірі зони в Європі більше не можливі. Або ви розфарбуєте карту Європи в кольори ЄС, щоб гарантувати безпеку та процвітання для всіх європейців, або Путін розфарбує її кров'ю і принесе ще більше страждань, нестабільності й руйнувань. Я радий, що цього тижня ми всі стали безпечнішими і впевненішими", – резюмував Кулеба.

Раніше Шольц підтвердив, що перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в ЄС у четвер запропонував угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану випити кави за межами зали.

Нагадаємо, 14 грудня на саміті ЄС лідери підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Хоча рішення стосовно Києва тривалий час блокувала Угорщина, її вето вдалось подолати, вмовивши угорського прем'єра Віктора Орбана вийти з кімнати під час голосування й таким чином утриматись.

Сам Орбан пізніше заявив, що погодився відмовитися від права вето на початок переговорів про вступ України до ЄС тому, що у нього буде ще багато можливостей заблокувати цей процес.

Читайте також: Поразка Орбана чи перемога України? Деталі та наслідки рішення історичного саміту ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: