В уряді Данії хочуть, аби українці повернулись додому, коли "настане мир"

П'ятниця, 22 грудня 2023, 16:59

Міністр імміграції та інтеграції Данії Коре Дюбвад вважає, що українські біженці, які проживають на данській території, повинні повернутись на батьківщину, коли там настане мир.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на агенцію Ritzau.

За словами Дюбвада, Данія розглядає перебування біженців у своїй країні як тимчасове, "незалежно від того, звідки люди приїхали", хоча, додав міністр, українці "культурно ближчі до нас, ніж люди з Близького Сходу".

Урядовець також нагадав, що українська сторона неодноразово наголошувала на бажанні повернути додому всіх, хто виїхав через повномасштабне вторгнення РФ. "І ми повинні це поважати", – додав він.

Реклама:
У німецькій опозиції підтримують призов українських біженців у ФРН на військову службу

Наразі в Данії зареєстровані трохи більш як 30 тисяч українців, що виїхали після лютого 2022 року. У країні до березня 2025 року діє спеціальний закон, який гарантує українцям дозвіл на проживання та доступ до ринку праці поза загальними правилами надання притулку.

Заява Дюбвада пролунала на тлі опублікованого у вересні дослідження Копенгагенського університету, згідно з яким половина українців хочуть залишитися в Данії навіть тоді, коли в Україні закінчиться війна.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що Захід не може дозволити собі втомитися від війни раніше, ніж українці в окопах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: